Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Van den Hoek Engineering ontwerpt pneumatisch hulpmiddel

Knooptang voor invangboeien

BRUINISSE - Drijfboeien aan de hoofdlijnen van mosselzaadinvanginstallaties vastknopen. Hoe doe je dat op de meest tijdbesparende en meest arbeidsvriendelijke manier? ,,Heel simpel’’, zegt constructeur Marijn van den Hoek van Van den Hoek Engineering in Bruinisse:  ,,Met onze pneumatische knooptang kun je de knopen bedrijfszeker aantrekken.’’ De lichtgewicht knooptang (zes kilo) is uitgevoerd in rvs en aluminium. De meest kenmerkende onderdelen zijn een handgreep, een bedieningshendel, een spreidbek, een persluchtaansluiting en een veiligheidsoog. Voorwaarde is om bij het gebruik ervan te allen tijde een veiligheidsbril te dragen. De werkdruk is 5 tot 8 bar (maximaal).

Van den Hoek Engineering ontwerpt pneumatisch hulpmiddelVan den Hoek Engineering ontwerpt pneumatisch hulpmiddelDe jonge Bruse techneut ontwierp de pneumatische knooptang enkele jaren geleden naar een idee van Wout van den Berg. Na succesvol gebruik op de BRU 6 kwamen er ook knooptangen aan boord van de BRU 24 en BRU 14. Toen Jan de Koning (BRU 2) de knooptang van de collega’s van de BRU 14 mocht uitproberen was hij snel overtuigd: ,,Om het invangen van mosselzaad vooral nog leutig te houden is de knooptang een handig hulpmiddel’’, reageerde De Koning (links) bij de overhandiging van de knooptang door ontwerper en fabrikant Marijn van den Hoek.