Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Subsidie voor Fry-Marine en partners

Naar een blauwdruk voor een economisch rendabele tongkweek

KAMPERLAND – Fry-Marine en partners hebben een Europese innovatiesubsidie gekregen voor onderzoek naar een economisch rendabele tongkweek. Bij dit onderzoek zal onder meer gebruik worden gemaakt van de onderzoeksresultaten van het project Zeeuwse Tong.

In het project ‘Zeeuwse Tong’ werd in een polder bij Colijnsplaat geëxperimenteerd met de binnendijkse kweek in vijvers van tong, zagers (als voedsel voor de tong), schelpdieren en zilte gewassen. Conclusie van het in 2013 gestopte project: de kweek van tong is ‘technisch haalbaar’, maar er is nog heel veel voor nodig om het ook economisch rendabel te maken. Wat er dan nog nodig is willen Fry-Marine (tarbotkwekerij, broedhuis en visvoerproducent) en partners heel graag gaan onderzoeken. ,,We vragen alles op wat er al bekend is over tongkweek, onder andere de rapporten van Zeeuwse Tong, analyseren dat en gaan dan de gesignaleerde tekortkomingen en uitdagingen een voor een aanpakken. Op basis van deze kennis gaan we naar een hoger niveau, zodat al dit voorwerk niet voor niets is geweest’’, aldus Adri Bout van Fry-Marine.

Voortplanting van de tong is op zich het probleem niet. Fry-Marine leverde al de pootvisjes (van eigen ouderdieren) voor Zeeuwse Tong. Voor de kieskeurige en ‘luie’ tong blijft het voer een groot probleem. Partner Stichting Zeeschelp helpt met het ontwikkelen van goed voer voor de tonglarven en IMARES met voer voor de kleinste tongetjes. Voor een rendabele kweek moet dat voer ook betaalbaar zijn. ,,Zagers bijvoorbeeld zijn veel te duur. Dat kan niet uit’’, stelt Bout.

Met het oog op de verdere groei van tong tot oogstgewicht zal met name bij Fry-Marine zelf onderzoek uitgevoerd worden, in beproefde systemen en op praktijkschaal. Aandachtspunten hier zijn onder meer de ideale dichtheid, waterkwaliteit en zuurstofgehalte en het automatisch oogsten. ,,Daarnaast is duurzaamheid, ondermeer in voer en hergebruik van afvalstoffen, en diervriendelijkheid erg van belang Alles bij elkaar moeten we zien te komen tot een blauwdruk voor duurzame,  verantwoorde en rendabele tongkweek, die voor iedereen beschikbaar komt.’’

Investering
Fry-Marine is penvoerder van het project. Naast de al genoemde partners werken ook de viskwekerijen Seafarm en GroVisCo, Murre Techniek, Hogeschool Zeeland, Coppert Cress en het in aquacultuur gespecialiseerde adviesbureau DeVoCo mee aan het project. De Europese innovatie subsidie bedraagt 315.000 euro, en de provincie Zeeland legt daar 64.000 euro bij. In totaal zal de investering 935.000 euro bedragen, die voor het grootste deel dus gedragen wordt door de deelnemende ondernemers zelf.

De provincie Zeeland heeft de ontwikkeling van aquacultuur hoog op de economische agenda staan. Het is er ook de deelnemers veel aan gelegen om deze sector van de grond te tillen. ,,Voor toekomstige tongkwekers kunnen wij als Fry-Marine dan ook zorgen voor pootvisjes voor een betaalbare prijs.’’