Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Trawlers in The Minch

Schuilen voor superhoge golven

IJMUIDEN – Bijna alle Nederlandse diepvriestrawlers hebben afgelopen weekend en begin deze week moeten schuilen in de luwte van de Schotse eilandengroep de Hebriden.

De trawlervloot die vist boven Schotland wordt geplaagd door opeenvolgende depressies. Afgelopen maandag kwam de storm Henry aan bij Noordwest-Schotland. Nergens ter wereld waaide het op dat moment zo hard als hier en ook nergens ter wereld werden zulke hoge golven verwacht, tot aan 17 meter. Maandagavond werd in ieder geval een golf van 13,5 meter gerapporteerd voor de noordwestkust.

De vriestrawlers hebben allemaal de luwte opgezocht in The Minch, de zeestraat achter de eilandengroep de Hebriden. ,,Hier waait het ook hard, maar de zee is er veel kalmer’’, zegt walschipper Johan Muller van Vrolijk/Jaczon.

,,Gelukkig is iedereen in de gelegenheid en zo wijs geweest om te gaan schuilen.’’  Dinsdagochtend lagen behalve de SCH 72, SCH 81, SCH 123, H 171, ‘Prins Bernhard’ en de‘Sandettie’ ook de SCH 302 en de ‘Jan Maria’’ nog in The Minch. Later die dag zijn de schepen weer voorzichtig gaan kijken of visserij mogelijk was. De drie Wirontrawlers lagen begin deze week in de haven van Scheveningen, de SCH 6 en de ROS 170 lagen in IJmuiden. De KW 174 zat west van Ierland.

Voor dit weekend wordt opnieuw een zware depressie verwacht.