Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Zitting in Breda met mzi-pioniers/experimenteerders/overheid

‘Wij willen die 55 hectare terug’

BREDA- Mzi-pioniers en -experimenteerders willen beleid dat recht doet aan hun investeringen en inspanningen. De overheid stelt dat daar geen ruimte voor is. Tijdens een lange zitting afgelopen dinsdag voor de Rechtbank van Breda werden de standpunten nog eens uiteengezet.

Prins & Dingemanse BV is (met pionier West 6) in 2013 door de Raad van State in het gelijk gesteld en aangemerkt als pionier waarvoor de overheid apart beleid moet instellen. De overheid wil daar niet in mee gaan, want de ruimte wordt nodig geacht voor de ‘traditionele’ mosselkweekbedrijven.

Van de aanvankelijke 55 hectare die P&D had om te experimenteren met mzi-invanginstallaties is nu nog 31 hectare over, en dat zal over twee jaar naar nul teruggebracht worden. Vertegenwoordiger Anton van Oost van P&D op de zitting: ,,Wij willen die 55 hectare terug en gewoon door kunnen gaan. We hebben flink geïnvesteerd en jaren geëxperimenteerd; dat kan toch niet zomaar afgepakt en herverdeeld worden.’’

Een vijftal ‘experimenteerders’ (waaronder Roem van Yerseke) heeft zich min of meer aangesloten bij de grieven van de echte pioniers en wil ook recht voor hun experimenten. Voor deze bedrijven is het aantal hectares al op nul gesteld.

Pioniers en experimenteerders zijn geen traditionele mosselkweekbedrijven en hebben geen kweekpercelen op eigen bedrijfsnaam. Het standpunt van de overheid dat daarvoor geen ruimte meer is na aanwijzing en verdeling van percelen onder de traditionele kwekers waagt Van Oost te betwijfelen: ,,Die kan ik zo aanwijzen!’’

De rechter doet over zes weken uitspraak.