Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘Welke kneus achter een bureau heeft dit bedacht?’

Discardban daalt in op kottervloot

DEN HELDER – ,,De helft van de aarde heeft niets te eten en wij doen dit.’’ Een tweet van Verseviskoerier Bert de Groot vorige week vrijdag, vergezeld van een filmpje waarop te zien is hoe aangevoerde discards van tong met een rode vloeistof definitief ongeschikt worden gemaakt voor menselijke consumptie. ,,Horrorbeelden voor een visserman!’’

De tweet van De Groot werd meer dan honderd keer geretweet, en leverde veel reacties op, die bijna zonder uitzondering vielen in de categorie ‘Triest’, ‘Schande en onbegrijpelijk’, ‘Ook voor de visdetailhandel is dit onbegrijpelijk’, ‘Te gek om los te lopen’, ‘Welke kneus achter een bureau heeft dit bedacht?’, ‘Kotter waar mijn zoon op vaart. Triest/triest/triest, ‘De “figuren” die dit bedacht hebben verdienen vast en zeker een lintje van de milieufreaks’. Geert Meun van VisNed voegde daaraan toe: ,,Dit noemen ze in Europa verduurzamingsmaatregelen. Vreselijk als je er als EC en Nederlandse overheid medeverantwoordelijk voor bent.’’

De aangelande, ondermaatse tong op het filmpje (34 kilo van de TX 68) wordt ‘gedenatureerd’ op de afslag van Den Helder. Ook de andere vaste aanvoerders van Den Helder hadden soortgelijke hoeveelheden tong. Het gaat om tong tussen 19 en 24 centimeter, van aanvoerders die geen gebruik maken van het zogenaamde Belgische paneel met ruimere mazen.

Op verzoek van Nederland is een de-minimis van 3,7 procent voor tong kleiner dan 19 centimeter in het discardplan opgenomen. Dat wil zeggen dat tot 3,7 procent van de tong-TAC mag worden gediscard als de tong kleiner dan 19 centimeter is, mits dat goed geregistreerd wordt met het logboek.

Vissers die gebruik maken van de Belgische netvoorziening mogen voorlopig alle ondermaatse tong (tot een maximum van 7 procent van de tongvangst) met een lengte kleiner dan 24 centimeter overboord zetten. Op dit moment gebruikt ruim twee derde van de Nederlandse pulsers/bokker het speciale net wel. Ook voor dit overboord zetten gelden regels voor vermelding in het logboek.

De ondermaatse tong van 19-24 centimeter van kotters die geen Belgisch paneel hebben vallen niet onder een de-minimis-uitzondering, en gaan eerst af van de uplift van 1,5 procent van de TAC voor tong. Is die 1,5 procent vol, dan gaan de discards van de individuele quota af. Meun desgevraagd: ,,Wat nu binnen wordt gebracht aan discards is niet veel, maar dat is altijd in dit seizoen. Alle kleine beetjes tellen en 1,5 procent uplift is toch niet veel. In de zomer worden er meer ondermaatse tongetjes gevangen, en dan zal het ook best hard kunnen gaan.’’

Op Den Helder waren ook nog enkele kistjes met schol-discards van de HD 36 aangevoerd. Sneu voor de wijd vissende Zijlstra’s, maar als twinriggers op de Noordzee die met maaswijdte groter dan 100 mm vissen geldt voor hen de aanlandplicht al voor schol, schelvis en Noorse garnaal.

Knelpunten
De aanlandplicht lijkt nu echt te gaan leven, ook voor de kottervloot. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie– SGP) is benieuwd naar de eerste ervaringen van de vissers met de aanlandplicht. De politicus organiseert op vrijdagmiddag 18 maart een bijeenkomst in de visafslag van Scheveningen, waarin hij vissers de gelegenheid wil geven hun ervaringen met de aanlandplicht te delen. Hoe gaat het in de praktijk? Waar zitten de knelpunten?
Als lid van het Europees Parlement kan Van Dalen naar eigen zeggen de verhalen uit de praktijk goed gebruiken om zijn collega’s te overtuigen. Van Dalen: ,,Dit is nodig omdat we dit jaar verder beslissen over de uitvoering en uitzonderingen. Vissers en hun ervaringen staan centraal. Zelf zal ik ook geen speech van 20 minuten houden. Ik ben er om te luisteren. Uiteraard hoop ik van harte dat u aanwezig kunt zijn. We beginnen om 13.00 uur met een broodjeslunch.’’

Aanmelden voor deze bijeenkomst (graag voor 1 maart) kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.