Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Op kweekpercelen Padmos in het Oosterom

Vergunning voor slibschaven

DEN HAAG – De Bruse firma Padmos verwijdert met een slibschaaf de zandruggen van enkele Wadpercelen teneinde het kweekrendement te verbeteren.

Het ministerie van Economische Zaken heeft M. en M. Padmos BV (BRU 8, BRU 36, BRU 40) vergunning verleend om bij wijze van proef maximaal twee zogeheten slibschaven in te zetten op de mosselkweekpercelen Oosterom 2 en Oosterom 2A. Padmos mag de circa vier meter brede slibschaven gebruiken om sliblagen en zandruggen op beide kweekpercelen onder Terschelling weg te halen.

Van oudsher worden stalen mosselkorren uitgevierd om kweekpercelen (indien nodig) te egaliseren. Marinus Padmos legt uit dat dat niet lukt op hun percelen in het Oosterom onder Terschelling, omdat daar als gevolg van stormen de afgelopen jaren zandruggen zijn ontstaan. Als gevolg van die zandruggen is het kweekrendement op de percelen hard achteruit gehold. De neven Padmos willen dat graag herstellen met de slibschaaf: het zand wordt opgewerveld en door de stroom afgevoerd. De vergunning is geldig tot eind maart. Padmos dient gebruik van de schaven 48 uur van tevoren te melden bij de Waddenunit en af te stemmen met huurders van omliggende kweekkavels.