Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Voorzitter Parlevliet op nieuwjaarsreceptie: ‘Meer schol op contract’

Steun voor Visbureau gegarandeerd

AMERSFOORT – Het Nederlands Visbureau kan weer minstens vijf jaar vooruit. De dragende brancheorganisaties hebben hun steun en verbondenheid aan de organisatie met vijf jaar verlengd. Met bescheiden middelen het maximale bereiken blijft het credo. Zeker nu de overgebleven potjes van het voormalige Productschap Vis leeg zijn.

De nieuwjaarsreceptie vorige week woensdag, op een aansprekende locatie in Amersfoort (Het Oude Magazijn), werd goed bezocht door vertegenwoordigers van de landelijke visserijorganisaties. De nieuwe Bedrijfsorganisatie Garnalen had die dag ook een bijeenkomst gepland in het centraal gelegen Amersfoort en de bestuursleden konden na afloop van de vergadering zo op de receptie aanschuiven.

De bezoekers werden welkom geheten door directeur Diek Parlevliet van rederij Parlevliet & Van der Plas in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Stichting Nederlands Visbureau. Voor de visserij is 2015 over het algemeen een goed jaar geweest, en de vooruitzichten voor 2016 zijn ook goed. Het is volgens Parlevliet een uitdaging om de vis ook in 2016 weer voor redelijke prijzen te kunnen vangen, verwerken en verkopen.

Diek Parlevliet met Jacqueline van den Bogert, die vanaf deze week niet meer werkzaam zal zijn voor het Nederlands Visbureau. Van den Bogert heeft 30 jaar in diverse functies voor de vissector gewerkt, naar eigen zeggen altijd met veel plezier.Diek Parlevliet met Jacqueline van den Bogert, die vanaf deze week niet meer werkzaam zal zijn voor het Nederlands Visbureau. Van den Bogert heeft 30 jaar in diverse functies voor de vissector ...Marieke Verweij (via ProSea met de Kenniskringen verbonden) zoomde in op het project met de Belgische North Sea Chefs, waarvan er twee in Amersfoort aanwezig waren. De Belgische chef-koks zijn succesvol in de promotie (en op het op kaart zetten) van minder bekende vissoorten als hondshaai, steenbolk, horsmakreel, wijting en pieterman. Voor de vissers kan meer aandacht voor vissoorten die nu nauwelijks wat opbrengen op de afslag hogere prijzen opleveren. Verweij is bezig het Belgische initiatief ook naar Nederland te halen.

Olieprijs
De huidige lage olieprijs is een enorme opsteker voor de kottervloot, en uiteraard ook voor het onkostenplaatje van de grote vriestrawlers. Reder Diek Parlevliet wees op de andere kant van de medaille voor de pelagische industrie. Nigeria wordt als grote olieproducent zwaar getroffen door de enorme prijsval van ruwe olie. Mede daardoor kan het als veruit grootste afnemer van pelagische vissoorten veel minder vis importeren.

Activiteiten  2015

  • ‘Facelift’ schol
  • Eerste vaatjes in Nederland en Duitsland
  • Visbeurs Brussel
  • Visbeurs China
  • Promotietoer Hollandse Garnaal
  • Websites
  • Social media
  • Vis Culinair magazine
  • Kookboek
  • Dag Nederlandse Visserij