Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bestuurders tekenen intentieovereenkomst over participatie en sorteermachine

Vishandel en afslag Urk samen op weg

URK – De Vereniging van Visgroothandelaren en Visveiling Urk (VVU) willen samen het beste voor de Urker visindustrie zoeken. Afgelopen maandagmorgen werd een intentieovereenkomst ondertekend inzake participatie van de vishandel in de Urker visafslag en het optimaliseren van de vorig jaar aangeschafte automatische sorteerlijn. Een deadline is niet gesteld. ,,Geen druk dus, maar we hebben wel een duidelijk doel voor ogen. Anders tekenen we geen intentieverklaring.’’

De gevoelige relatie tussen beide partijen wordt niet ontkend. ,,Fouten uit het verleden mogen geen bron van inspiratie zijn voor de toekomst. In het belang van de BV Urk willen we niet tegenover elkaar staan en steeds brandjes blussen, maar samen vooruit. We zoeken naar een win-win om de toekomst van een gezonde visindustrie te borgen’’, zegt Evert Jansen, sinds vorig jaar zomer na het 50-jarig jubileum van de VVU de nieuwe handelsvoorman. Afslagdirecteur en -bestuurssecretaris Teun Visser knikt instemmend: ,,Mooi gezegd. We zijn allemaal afhankelijk van de vis. Samen willen we elkaar versterken, niet bestrijden.’’

Urker handel en visafslag starten een werkgroep voor structureel overleg. Eerste taak wordt het komen tot een zo optimaal mogelijk functionerende sorteermachine die voldoet aan de eisen van alle partijen.Urker handel en visafslag starten een werkgroep voor structureel overleg. Eerste taak wordt het komen tot een zo optimaal mogelijk functionerende sorteermachine die voldoet aan de eisen van alle ...Handel en visafslag gaan een werkgroep starten voor structureel overleg. Eerste taak wordt het optimaliseren van de sorteerlijn. Techneuten uit de vishandel geven daar steun aan. Zolang de sorteermachine technisch onvoldoende functioneert wordt er uitsluitend handgesorteerde vis op de klok aangeboden. In opdracht van de handel wordt er wekelijks proefgedraaid met 50-80 ton (handgesorteerde) vis. Na akkoord van de werkgroep is er ruimte voor ‘aanvoervis’ van schepen, om te kijken hoe de sorteermachine reageert op vis die met ijs en al rechtstreeks uit de kisten komt. De VVU werkt bovendien met een team van ervaren opleggers mee om de machine optimaal te testen.

Zodra de sorteermachine optimaal functioneert én er op hoofdlijnen akkoord is over participatie in de afslag, wordt er een gedetailleerde overeenkomst uitgewerkt en zal de sorteermachine operationeel worden.