Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Paling over de Dijk

Eerder schieraal redden

MAURIK – Dupan en binnenvissers zijn eerder begonnen met de voorbereidingen om ook dit jaar zoveel mogelijk schieraal in de gesloten maanden over de dijk te zetten.

De waterkrachtcentrales bij Maurik (Neder-Rijn) en Alphen (Maas) zijn grote hinderpalen voor schieraal. Veel schieraal komt er niet levend langs. Op die manier heeft een vangstverbod van september tot december weinig zin. Dankzij het Paling over de Dijk-project met ontheffingen van het ministerie van EZ en waterbeheerders kan een deel van de schieraal toch vrij uittrekken.

Naast het redden van schieraal zorgen Paling over de Dijk-projecten ook voor het verkrijgen van belangrijke informatie over de trek van schieraal. Zo wordt dit jaar op diverse plaatsen al vóór 1 september gestart, omdat met name in Friesland is gebleken dat de schieraaltrek veel eerder begint dan de start van het gesloten seizoen op 1 september. Daarom is dit jaar al in augustus gestart en zal daar afhankelijk van de vangsten  rond eind oktober worden gestopt. Mogelijk kan op die manier met dezelfde inspanning meer schieraal worden gevangen en overgezet.  

Het project Paling over de Dijk is opgezet door stichting DUPAN (waarin palingvissers, - handelaren en –kwekers samenwerken), en DUPAN is zelf ook de belangrijkste financier. De overheid draagt niet meer bij aan deze herstelmaatregel. Sportvisserijorganisaties  uit Fryslân, Midden Nederland en Zuidwest Nederland worden ingeschakeld voor een waterdichte controle, want de gevangen paling mag niet verhandeld worden. Verder wordt er medewerking verleend en/of een financiële bijdrage geleverd door het NUON, diverse waterschappen en Rijkswaterstaat en de Friese Bond van Binnenvissers.  

Rond half december zullen de (voorlopige) resultaten van de PODD-visserij in 2015 bekend worden gemaakt.

Locaties
1.  WKC Alphen (Maas)
•    Samenwerking NUON, Sportvisserij Zuidwest Nederland en DUPAN
•    Visserij gezamenlijk uitgevoerd door  Theo van der Zanden (Lith) samen met Visserijservice Nederlands (Groot-Ammers)

2.  WKC Maurik (Neder-Rijn)
•    Samenwerking NUON, hsv Het Snoekje Sportvisserij Midden Nederland en DUPAN
•    Visserij door visserijbedrijf Frans Komen & Zn (Terwolde)

3.  Gemalen van waterschap Amstel Gooi en Vecht (bij Vinkeveense Plassen)
•    Samenwerking waterschap Amstel Gooi en Vecht en DUPAN
•    Gemalen De Ruiter en Pondkoekersluis
•    Visserij door visserijbedrijf Hoetmer (Nederhorst den Berg)

4.  Gemalen in de provincie Friesland
•    Samenwerking Wetterskip Fryslân, Friese Bond van Binnenvissers, Sportvisserij Fryslân en DUPAN
-    aan de Waddenkust  (Roptazijl en Tzum):
•    Visserij door Visserijbedrijf Minne Boersma & Zn (Harlingen)
-    aan de IJsselmeerkust  (Woudagemaal Lemmer en inlaatwerk Tacozijl):
•    Visserij door visserijbedrijf Freerk Vissersman (Heeg)
-    landinwaarts  (vijftal nog aan te wijzen poldergemalen zuid en oost van Tjeukemeer)
•    Visserij door Eppie Visser (Rohel)