Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
HFK Engineering klaar met prototypes; nieuwe pulsmodules in drijvers aan dyneematouw

MDV 1 ingetuigd voor twinrigpuls

BAARN/STELLENDAM – Na bijna twee maanden vissen schakelt de MDV 1 ‘Immanuel’ half augustus over op de twinrig-pulsvisserij, een compleet nieuwe vangsttechniek om met twinrignetten ook tong proberen te vangen.

Voor de eerste praktijkproeven wordt één twin--rignet voorzien van elf pulsmodules. Ontwerper Harmen Klein Woolthuis van HFK Engineering kiest in overleg met Arie Lokker van Coöperatie Westvoorn voor een onderlinge afstand van zestig centimeter, twintig centimeter extra in vergelijking met de pulswings voor bokkers. De modules worden met lichtgewicht titanium-ringen aan dyneematouwen geknoopt. De touwen fungeren als trekontlaster en zijn verbonden met de boven- en onderpees van het net. De elektroden slepen voor de onderpees over de zeebodem. MDV 1 ingetuigd voor twinrigpulsMDV 1 ingetuigd voor twinrigpulsKlein Woolthuis is al twee jaar bezig met integratie van de puls- en twinrigvisserij. De mallen voor de modules zijn nu klaar en de elektronica wordt momenteel getest bij Brunelco in Haaksbergen, waarna deze in ronde frames waterdicht worden afgegoten bij MacArtney Benelux in Hoogvliet. Vervolgens worden de frames in speciaal ontworpen drijvers geschoven. Nieuw is dat de modules uitgerust zijn met een nfc-tag voor near field communication, waardoor loggegevens eventueel ook met een smartphone uitgelezen kunnen worden.

De MDV 1 vist sinds half juni met de twinrig. Hoewel er op het innovatieve vaartuig best nog wat kinderziektes overwonnen moeten worden gaat het volgens mede-eigenaar Hendrik Romkes met besommingen en brandstofverbruik naar tevredenheid. Het verbruik varieert van 6 tot 7 ton gasolie per week. Met stomen wordt meer gasolie per uur verbruikt dan met vissen.

Mede gelet op het beperkte vermogen vist de MDV 1 met relatief kleine twinrignetten. Wettelijk gezien mag het wekveld voor de twinrigpulsvisserij niet breder zijn dan twaalf meter.

De MDV 1 gaat in Stellendam voor de kant, en de planning is dat in week 34 wordt proefgevist met de
twinrigpuls. Eerder deze maand zijn tijdens het bezoek aan Vlaggetjesdag Stellendam de e-kabels al opgedraaid.