Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Hollandse garnaal, makreel, tong en rivierkreeftjes liggen moeilijk

AH zet grote stap met ASC-zalm

AMSTERDAM – Vanaf deze maand heeft alle kweekzalm die Albert Heijn (AH) onder eigen merk verkoopt het ecolabel van de  Aquaculture Stewardship Council (ASC). AH zet daarmee een grote stap in de ‘verduurzaming’ van haar visassortiment. AH wil dat eind 2015 alle vis in zijn supermarkten gecertificeerd is voor MSC (wildvang) of voor ASC (kweek).

Van alle vis die in Nederland gekocht wordt, wordt 33 procent in de supermarkt gekocht. Albert Heijn (AH) heeft daarin een aandeel van 50 procent. Van de verkopen van verse vis (inclusief gerookte vis) bij AH betreft bijna de helft zalm. Als zo’n marktleider belangrijke stappen zet op het gebied van duurzaamheid heeft dat een behoorlijke impact. Vorige week dinsdag werd in het centrum van Amsterdam door AH, samenwerkingspartner Wereld Natuur Fonds (WNF) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC) nadere uitleg gegeven over de stap naar gecertificeerde zalm en  het keurmerk ASC. AH zet grote stap met ASC-zalmAH zet grote stap met ASC-zalm,,We stonden op nul’’, zegt Tjebbe Onnes over de start van de missie die Albert Heijn vijf jaar geleden aanging: verduurzaming van het visassortiment. Onnes is sectormanager Seafood bij AH. Nu, vijf jaar later, ziet het er naar uit dat eind 2015 (vrijwel) alle visproducten ofwel ASC ofwel MSC-gecertificeerd zullen zijn.

Omdat de volumes zalm die AH verkoopt zo groot zijn, viel het volgens Onnes in eerste instantie niet mee om voldoende aanbod gecertificeerde zalm te krijgen. Onnes: ,,Toen we voor het eerst met leverancier Marine Harvest om de tafel gingen zitten om hierover te praten vroegen ze of we gek waren geworden. Maar de grootste zalmkweker ter wereld is er ook in gaan geloven en gaan investeren in duurzame kweek. Tien procent van de kwekerijen van Marine Harvest is nu ASC-gecertificeerd. We hebben nu genoeg aanbod om alleen kweekzalm met ASC-keurmerk te kunnen verkopen, al is het soms kielekiele, bijvoorbeeld als er een kooi uitvalt.’’

Het is AH gelukt om deze maand 90 procent van het zalmvolume gecertificeerd te krijgen. Naast Marine Harvest is ook Leroy leverancier. Er zijn nog drie zalmproducten niet gecertificeerd (waaronder Schotse zalm), maar Onnes verwacht een ‘full switch’ tegen het eind van het jaar. Een aantal zalmproducten is in prijs verhoogd (tot 8 procent), maar het grootste deel niet.

Esther Luiten van de ASC-organisatie gaf uitleg over de eisen die ASC aan kweekvis stelt. Er worden door ASC niet alleen eisen gesteld aan het voer, antibioticagebruik, bestrijding van zalmluis, materiaal (dat ontsnappingen moet tegengaan), water- en bodemkwaliteit (onder de kooien), maar ook aan de afstand van de kwekerijen tot collega’s en arbeidsomstandigheden. In Noorwegen is inmiddels 5 procent van alle zalmkwekerijen ASC-gecertificeerd.

Elies Arps, adviseur Markten van het WNF, is verheugd dat AH als een van de grootste visverkopers in Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt in de weg naar verduurzaming. Zalmkweek is volgens Arps de snelst groeiende voedselproductie ter wereld. ,,Het is dan ook belangrijk om  via het keurmerk ASC eisen te stellen aan deze sector, om de negatieve gevolgen van de viskweek voor mens en natuur te verminderen.’’

Beheer

Gedurende de missie naar duurzaamheid heeft in ieder geval één oer-Hollandse vis het veld moeten ruimen uit de schappen van AH: paling. En dat zal waarschijnlijk niet de laatste vis zijn. Onnes geeft aan dat AH worstelt met onder meer makreel (een enorm en gezond bestand, maar het ontbreekt aan gezamenlijk beheer) en Hollandse garnaal (als ‘onkruid van de zee’ niet te beheren, maar daardoor ook niet te certificeren voor MSC). Ook rivierkreeftjes en tong zitten ‘in de gevarenzone’.