Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Oproep vissersvrouw Anja Keuter, advocaat Geert-Jan Knoops voert kort geding

Massaal aangifte tegen Greenpeace

AMSTERDAM/URK – Onder aanvoering van vissersvrouw Anja Keuter-Kapitein wordt massaal aangifte gedaan tegen Greenpeace. Greenpeace begon vorige week weer met het dumpen van grote zwerfkeien op de Klaverbank. Topadvocaat prof. mr. dr. G.G.J. Knoops is bereid om namens de vissers het kort geding te voeren.

In een week tijd is Anja Keuter een landelijke bekendheid geworden. Na haar optreden in het televisieprogramma Pauw woensdagavond 13 mei stromen de steunbetuigingen bij haar binnen. ,,Echt niet normaal’’, aldus Keuter. Zij komt niet zozeer in actie namens de eigen visserijbedrijven UK 146 en ZK 38, maar wil de gevoelens vertolken van alle Noordzeevissers.

Het gaat hard met het aantal aangiftes. Woensdag stond de teller al op ruim 450 schriftelijke aanmeldingen bij Keuter en kotterorganisatie VisNed. Aangiftes hoeven niet alleen van vissers zelf afkomstig te zijn, maar kunnen ook door verwanten worden gedaan. Keuter maakt het makkelijk: namen en adressen kunnen naar haar gemaild worden en de aangiftes achteraf worden getekend.

Zelf deed Keuter vorige week op Hemelvaartsdag aangifte op het Urker politiebureau. Toen zij dinsdag 12 mei las over de nieuwe actie van Greenpeace knapte er iets. Eerst plaatste zij een tweet over het milieuterrorisme waardoor levens van vissermannen in gevaar kunnen worden gebracht. Vervolgens nam ze contact op met de politie om te vragen of er ook aangifte gedaan kan worden. Jazeker, als gronden werden genoemd de artikelen 168, 170 en 350 uit het Wetboek van Strafrecht. Keuter deed vervolgens via Twitter een oproep en zocht daarbij de publiciteit. Met succes.

Pauw
Vissersvrouw Anja Keuter in debat bij Pauw.Vissersvrouw Anja Keuter in debat bij Pauw.Het televisieprogramma Pauw nodigde Keuter vervolgens uit om woensdagavond in de studio de degens te kruisen met Greenpeace in de persoon ...

Pim Visser: ,,Lange tijd overleg met milieuorganisaties.’’Pim Visser: ,,Lange tijd overleg met milieuorganisaties.’’Kotterorganisatie VisNed heeft haar leden geschreven de procedure te willen coördineren. Van belang is dat er van zoveel ...) met naam, geboorteplaats en -datum, nationaliteit, adres, bedrijfsnaam danwel scheepsnummer plus -naam. Afhankelijk van het vervolgtraject kan later ondertekend worden.  De tekst kan als volgt luiden: ‘Ik wil aangifte doen tegen Greenpeace en diens medewerkers/actievoerders wegens de op dinsdag 12 mei 2015 begonnen illegale activiteit betreffende het opzettelijk en zonder toestemming/vergunning dumpen van grote zwerfkeien in het gebied Klaverbank gelegen in het Nederlandse deel van de Noordzee. Hiermee brengt Greenpeace bewust schade aan het mariene milieu, aan de visserijsector alsmede grote kans van schade aan schip en bemanning van vaartuigen die in dit gebied vissen.’


‘Steengoede’ Tegenactie

Via social media is een tegenactie gestart door zoveel mogelijk stenen naar Greenpeace te sturen. Naar het antwoordnummer 11300, zodat de verzendkosten voor rekening van Greenpeace komen. Vanuit het hele land is hier positief op gereageerd en actie ondernomen. Niet alleen door de vissers, ook door politici. Steengoede actie, twitterde kamerlid Arie Slob van de  ChristenUnie. Greenpeace noemt het ieders goed recht om een ludieke actie te ondernemen.