Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Dagboek bomschuitschipper Van der Plas

Hoogendijkprijs voor boek Leendert de Vink

VLAARDINGEN – De Hoogendijkprijs van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen wordt volgende week vrijdag in Vlaardingen uitgereikt aan Leendert de Vink. De taalkundige De Vink ontvangt de prijs voor zijn boek ‘Aan boord van een Katwijkse bomschuit in de achttiende eeuw’.

De ‘Hoogendijkprijs’ wordt regelmatig uitgereikt aan één of meerdere auteurs van een publicatie of een oeuvre gewijd aan de Nederlandse visserijhistorie. De prijs is vernoemd naar de Vlaardingse firma Hoogendijk, die sinds het midden van de 18e eeuw actief is in de visserij en de vishandel, en bovendien hoofdsponsor is van de prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag van 1.000 euro.

De Vink krijgt de prijs voor zijn inspanningen bij de vertaling van een oud handschrift van Leendert Buijsertszoon van der Plas, een Katwijkse bomschuitschipper uit het eind van de achttiende eeuw. Van der Plas beschrijft hierin zijn vissersavonturen in Nederlandse en Britse wateren. Het unieke manuscript lag eeuwenlang in de kluis van de Universiteits Bibliotheek van Leiden, totdat De Vink er lucht van kreeg. Hij maakte er een mooi en prettig leesbaar boek van: ‘Aan boord van een Katwijkse bomschuit in de achttiende eeuw’.

De Vink promoveerde in 2004 op het Katwijks dialect. Daaraan heeft hij veel baat gehad bij het vertalen van de oude tekst, vol Katwijks dialect en vol met vissers- en scheepvaarttermen, maar zonder punten en komma’s. Het door Primavera Pers uitgegeven boek van De Vink (ISBN 978-90-5997-128-8, 144 pagina’s, 17,50 euro)  bevat afbeeldingen van het oorspronkelijke manuscript, de letterlijke transcriptie en de ‘hertaling’.

De prijs wordt uitgereikt op vrijdag 6 maart, in Museum Vlaardingen, aan de Westhavenkade in Vlaardingen.