Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
ICES geeft invulling aan project Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij

‘Beheer garnalenbestand nodig’

EMMELOORD – Vanuit wetenschappelijke hoek wordt erkend dat beheer van de ongequoteerde garnalenvisserij  nodig is om verantwoord te vissen.

Nederland heeft samen met Duitsland aan ICES gevraagd om advies uit te brengen over de noodzaak van een beheermaatregel voor garnalenvisserij. De adviesraad van ICES heeft vorige week gecommuniceerd dat beheer van garnalenvisserij op de Noordzee voordelen oplevert voor zowel de visserij (duurzame oogst) als het ecosysteem.

Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt is namens de Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij blij met dit advies en ziet het als een erkenning. In opdracht van de Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij wordt nu gewerkt aan een ecologische onderbouwing van bestandsbeheer voor Noordzeegarnalen. De wetenschappelijke onderzoeksgegevens daarvoor worden bij Imares gevraagd.

Vanuit de Nederlandse garnalenvisserij bestaat de wens om te komen tot een internationaal beheerplan voor garnalen. De vrije visserij geeft namelijk spanningen tussen de (internationale) garnalenvissers. ,,Het kader ontbreekt om de visserij goed verantwoord te kunnen managen’’, aldus Nooitgedagt.

Het ontbreken van een beheermaatregel staat tevens het zo gewenste MSC-keurmerk in de weg. De Autoriteit Consument en Markt heeft eerdere beheerplannen van de Coöperatieve Visserij Organisatie met daarin beoogde grenswaarden voor de garnalenvangst afgewezen, met als argumentatie dat deze niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Het doel van het SVG-project om wetenschappelijk gegevens te verzamelen voor een ecologische onderbouwing van een internationaal beheerplan voor de visserij op Noordzeegarnalen. Alle bestaande kennis over de visserij en het garnalenbestand uit de Noordzee is al tijdens een workshop van ICES gebundeld.