Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Wereldwijde primeur van pefa.com

Vis kopen met iPhone

SCHEVENINGEN – De eerste app ter wereld waarmee je op een veiling kunt kopen. De nieuwe veilingklok-app van Pefa voor iPhone of iPad kan met recht een wereldwijde primeur genoemd worden.

Vis kopen of de visprijzen bijhouden op dertien visafslagen terwijl je op het strand ligt of op de fiets zit? Het kan met de nieuwe veilingklok-app van Pefa.com. Met deze app kunnen visinkopers vanaf elke willekeurige locatie meedoen aan de dertien veilingen in Nederland, Denemarken, Zweden en Italië die bij het Pefa veilsysteem zijn aangesloten. Eén druk op de app en de vis is gekocht.

,,Nog nergens ter wereld, ook niet in de bloemen-, groente- of fruitsector, wordt deze technologie toegepast’’, zegt Pefa-directeur Gijsbert Spek niet zonder trots. ,,Alle informatie die kopers gewend zijn op hun scherm te zien, is in deze app voor telefoon en tablet geïntegreerd.’’ Spek ziet de app als een logische stap in uitbreiding van de service voor de klanten van Pefa. ,,We zien overal dat diensten toegankelijke worden via telefoon of tablet. Er was vraag naar een veilingklok-app. Kopers hebben op deze manier overal en altijd toegang tot ons veilsysteem.’’

De veilingklok-app is te verkrijgen in de Apple App Store en is geschikt voor iPhone en iPad. De app is gratis te downloaden, maar je moet geregistreerd staan bij Pefa.com om daadwerkelijk aankopen te kunnen doen. Er is wel voor iedereen de mogelijkheid deel te nemen aan een ‘demonstratie-veiling’. Voor de duidelijkheid: als men op het toestel gebeld wordt is de klok weg. ,,We zien dan ook dat kopers er een aparte iPhone of iPad voor aanschaffen.’’

Testen
Het ontwikkelen van een app is geen sinecure. ,,We zijn er een jaar mee bezig geweest; intern, met specialisten, met testen door proefgebruikers en terugkoppeling. De app is ook niet zomaar geschikt te maken voor Android toestellen. Dat zou weer een heel nieuw ontwikkelingstraject inhouden. Maar kan altijd nog’’, besluit Spek.

Pefa.com verhandelde in 2013 62,4 miljoen kilo vis, ter waarde van 196 miljoen euro. Daarvoor waren 525.000 transacties nodig. Gemiddeld over de week vindt zo’n 44 procent van de transacties op afstand plaats, vanachter de computer op kantoor, en 56 procent in de mijnzaal.