Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
1 cent de kilo

Heffing op tong voor MSC-certificering puls

URK/EMMELOORD – Vanaf 1 augustus wordt een heffing van 1 cent per kilo aangevoerde tong ingesteld. Het geld wordt ingezet voor de financiering van het MSC-traject voor de pulsvisserij.

De Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) gaat beginnen met een heffing op tong, in het kader van MSC-certificering van de pulsvisserij. Om (een deel van) dat traject te financieren hebben de in de CVO verenigde PO´s (PO Delta-Zuid, PO West, PO Texel, PO Wieringen, PO Urk, PO Nederlandse Vissersbond en PO Rousant) besloten per 1 augustus 2014 een heffing in te stellen op de aanvoer van tong. Deze bedraagt 0,01 euro per kilo tong die wordt aangeland door de kotters die lid zijn van een van de genoemde PO’s.

De heffing geldt voor alle tong, ongeacht met welk tuig deze gevangen is. De heffing wordt van de besomming ingehouden en door de visafslagen wekelijks rechtstreeks aan de CVO afgedragen. Expliciet uitgezonderd is de tong van de staandwantvissers.

Naar verwachting zal het MSC-traject voor de pulsvisserij dit najaar officieel starten. Pulsvissers die hier een actieve rol in willen spelen kunnen dit aangeven bij hun organisatie.