Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Aart van der Waal vangt vuistdikke palingen

Eerste ‘topmoeders’ over de dijk gezet

ZUID-BEIJERLAND - Woensdagochtend vond in de Hoekse Waard bij gemaal De Eendragt in Nieuwendijk onder de rook van Zuid-Beijerland de officiële start plaats van het project Paling Over De Dijk. Binnenvisser Aart van der Waal uit Oud-Beijerland haalde de paling boven water. Alex Koelewijn van DUPAN kieperde samen met topman Albert Vermue van de Unie van Waterschappen de eerste 21 ‘topmoeders’ met een totaal gewicht van 18,6 kilo in het Haringvliet.

,,Dit zijn ‘topmoeders, elk goed voor één tot vier miljoen eitjes’’, jubelde Aart van der Waal toen hij het vangstresultaat van de eerste schietfuik aan de binnenzijde bij het gemaal liet zien. De fuik was vorige week donderdag voor het laatst weggezet en sindsdien niet meer bekeken. Het resultaat was 21 schieralen waaronder ook een aantal van het mannelijke geslacht. De zwaarste moederpaling woog 1,9 kilo.

Aart van der Waal en vrijwilliger/controleur Arie de Rooij van Sportvisserij Nederland zeulen de eerste 18 kilo over de dijk bij het gemaal in Nieuwendijk.Aart van der Waal en vrijwilliger/controleur Arie de Rooij van Sportvisserij Nederland zeulen de eerste 18 kilo over de dijk bij het gemaal in Nieuwendijk.Alex Koelewijn van de ...Vermue signaleert positieve resultaten, ook in de gemoederen van de verschillende partijen: ,,De inspanningen werpen vruchten af. De ‘rode koppen’ uit het verleden zijn veranderd in samenwerking. We hebben best al heel wat ingewikkelde discussies gehad en er zullen er nog wel meer komen. Dit is een hele mooie dag waarin het woord samenwerking tot uiting komt.’’

Woorden die ook Wim de Vries van Sportvisserij Nederland graag wil onderschrijven. ,,Samen moeten we zorg dragen voor het aalherstel, waarbij het ook belangrijk is dat het Haringvliet op een kier gaat.’’

Met dit project worden op 24 locaties verspreid over Nederland volwassen palingen veilig over de dijk gezet. Dat is noodzakelijk, omdat palingen zich in de oceaan voortplanten. Beroepsvissers en sportvissers steken gezamenlijk de handen uit de mouwen om de palingen op weg naar zee te helpen. Hiermee wordt de door dammen, dijken, gemalen en waterkrachtcentrales onderbroken levenscyclus van de paling weer hersteld. Vandaag (vrijdag) vindt de tweede ‘over de dijk zet actie’ plaats bij de Prommelsluis op Schouwen-Duiveland. Gerrie van den Hoek zet de binnenpaling uit in de Oosterschelde.