Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Brits Wironspan wordt opgelegd

SCH 22 en SCH 23 onder Britse vlag

SCHEVENINGEN – Een forse aderlating voor het Schevenings visserijregister. Het Nederlandse Wironspan SCH 22/SCH 23 van rederij Jaczon wordt onder Britse vlag gebracht. Tegelijkertijd wordt het huidige Britse Wironspan PH 110/PH 220 uit de vaart genomen en opgelegd. Jaczon gaat ze niet meer inzetten voor de visserij.

Directeur Auke van de Kerk van Jaczon spreekt van een ‘herschikking van de capaciteit’, ingegeven door met name de enorme kosten die gemaakt zouden moeten worden om de koel- en vriesinstallaties op de Britse Wirons verplicht te laten ombouwen naar milieuvriendelijkere koudemiddelen. Daarbij komt het wegvallen van de voorheen zo belangrijke visserijmogelijkheden in Mauritanië. De beide 51 meter trawlers zijn van 1995/1996, en dus nog niet zo heel oud. Van de Kerk: ,,Het is dus jammer genoeg wel een stukje kapitaalvernietiging dat we de schepen voor het eind van hun technische levensduur moeten opleggen.’’ Afgelopen dinsdag vertrok het Britse span uit Scheveningen voor de laatste of voorlaatste visreis. Voordat de schepen uit de vaart gaan zullen ze mogelijk nog formeel onder Nederlandse vlag gebracht worden. De bemanningen worden herplaatst op de Jaczon-vloot.

De SCH 22 en SCH 23 (55 meter, bouwjaar 2002) liggen de hele zomer sinds de afloop van de maatjescampagne al stil en gaan pas varen als ze over twee tot vier weken onder Britse vlag zijn gebracht. Omdat in de Britse mijlen gevist mag worden zijn de visserijmogelijkheden onder Britse vlag groter. Met de Nederlandse Wirons verdwijnen de laatste maatjesharingvissers onder Nederlandse vlag, wat betekent dat er voor de start van het nieuwe haringseizoen in 2014 geen eerste vaatjes échte Hollandse Nieuwe meer zullen zijn. Er wordt rekening mee gehouden dat de zeekaakcampagnes op de Wirons onder Britse vlag niet meer opgestart zullen worden.