Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Workshop over langoustines: 6 oktober, 08.30 uur

Vervolgstappen kreeftjesvissers

URK – De kreeftjesvloot stevent af op wederom een mooi visserijjaar. De Kenniskring Langoustines is na de publicatie van de marktverkenning toe aan een volgende stap. Zaterdagmorgen 6 oktober wordt op de visserijbeurs een workshop georganiseerd.


Foto: Productschap VisFoto: Productschap VisDe Kenniskring Langoustines wil informatie over levende en dagverse kreeftjes en over experimentele ketenmodellen delen. Met als doel: kwaliteit van de aanvoer ...• Roelof van Urk (VCU) en IJsbrand Velzeboer (Scienta Nova) geven een presentatie over innovatie in de langoustinevisserij en optimalisatie van de koelketen.
Voedingsmiddelentechnoloog Velzeboer heeft onderzoek gedaan naar conserveringsmiddelen voor kreeftjes. Een vervolgvraag is of ook kreeftjes zonder conservingsmiddelen op de markt kunnen worden gezet. Voor de langoustines is het de uitdaging om de koelketen te optimaliseren en conservering te minderen. Het idee is dat met een optimale koeling conserveringsmiddelen in het winterseizoen zelfs overbodig kunnen zijn.
Onderzoek naar het verschil tussen scherfijs en slurry-ijs wordt daarvoor als een eerste stap gezien. Om praktische redenen is dat onderzoek aan boord van de PD 147 met schol gedaan. Verrassend genoeg bleek daaruit dat op maandag gevangen vis langer houdbaar is dan op dagen daarna. Dat heeft alles te maken met het desinfecteren van de verwerkingslijn, wat aan boord normaliter alleen aan het eind van de visreis geschiedt. Ook bleek dat het gebruik van scherfijs minder vochtverlies geeft dan van slurry-ijs bovenop de vis. Maar om bacteriegroei tegen te gaan en zo de houdbaarheid te verlengen is het het allerbelangrijkste om de vis zo snel mogelijk na de vangst terug te koelen. Dat kan het beste met slurry-ijs.
• Pieter Kramer (Z 525) verzorgt samen met het ILVO een presentatie over innovatie in de visserijtechniek (project: Less Fuel & Discards) en vermarkting in Vlaanderen. In België is een nationaal subsidieproject daartoe van start gegaan.
• Ab Post (PO-Wieringen en GPM Seafood) en Wim Zaalmink (LEI) presenteren ideeën over een nieuwe ketenmodel: ,,Allereerst willen we nieuwe kwaliteitsnormen vaststellen en met minder conservering de voedselveiligheid borgen. Ten tweede stellen we: een betere kwaliteit verdient een hogere prijs. De grote vraag is hoe dat valt te realiseren. In ieder geval niet via de klok, en ook niet via de huidige contractprijzen die een afgeleide van de klokprijs van de voorgaande week zijn. We willen vissers aansporen zelf initiatieven te ontplooien voor de verwerking. De keten kan korter, en op die manier het rendement voor de aanvoerder worden verbeterd. Kijk als voorbeeld naar agrarische coöperaties.’’

,,Oh ja. De handelaren Oromar uit Urk en Lenger Seafoods uit Harlingen sponsoren de workshop in natura met lekkere langoustine-hapjes. Ik vind dat wel belangrijk om te melden’’, aldus Louis Ouwerkerk.

De workshop in De Koningshof vindt plaats op zaterdag 6 oktober, van 08.30 tot 10.30 uur.