Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Kottervisser Tamme Bolt (L 757) participeert in joint-venture

SCH 303 onder Deense vlag

SCHEVENINGEN/THYBORON – Denemarken heeft z’n eerste diepvrieshektrawler. Het is de L 303 (van Lemvig), de voormalige SCH 303 van rederij W. van der Zwan. Voor de omvlagoperatie van de ‘Ariadne’ is de joint venture Nordic Pelagic opgezet, waarin de Deense Nederlander Tamme Bolt (L 757) uit Thyborøn participeert. Op dit moment vist de trawler in Het Kanaal op horsmakreel.

De ‘Ariadne’ in de haven van Thyborøn met voor het eerst in 30 jaar een nieuw nummer op de boeg: L 303. Foto: Ove KristensenDe ‘Ariadne’ in de haven van Thyborøn met voor het eerst in 30 jaar een nieuw nummer op de boeg: L 303. Foto: Ove KristensenDrie weken geleden, op Tweede Pinksterdag, vertrok de SCH 303 vanuit Hansweert, waar het schip bij Reimerswaal een onderhoudsbeurt had gekregen, linea recta naar de haven van het Deense Thybrorøn. Hier is de precies 30 jaar oude trawler omgenummerd in L 303, met behoud van de scheepsnaam ‘Ariadne’, en aangepast aan de eisen van de Deense autoriteiten.

De omvlagoperatie is vooral opgezet met het oog op het invriezen voor menselijke consumptie van zandspiering (sandeel/tobis) en sprot. Twee jaar geleden deed de SCH 303 in samenwerking met Deense wetenschappers al enkele experimentele reizen in het voorjaar op zandspiering. In voorgaande jaren is ook regelmatig op sprot gevist.

Directeur Gerard Zwijnenburg van W. van der Zwan: ,,Deze samenwerking met Bolt past in onze strategie om te groeien in de productie van vis voor menselijke consumptie. Met dit voor Denemarken uniek project kan vis die tot op heden voor de productie van vismeel wordt gebruikt nu aangewend worden voor directe menselijke consumptie.’’

Om het omvlaggen van een groot schip als de ‘Ariadne’ naar Denemarken mogelijk te maken heeft Nordic Pelagic voor pk’s, tonnen en quotum (voor met name sprot en zandaal) de industrievisser ‘Susan Vendelbo’ gekocht en is geïnvesteerd in aanpassingen aan de ‘Ariadne’. De van alle rechten ontdane ‘Susan Vendelbo’ ligt nu te koop. Quotum voor horsmakreel is bijgeruild. De al jaren in Denemarken actief zijnde Tamme Bolt neemt deel in de nieuwe Deens-Nederlandse joint-venture.
De eerste contacten tussen Van der Zwan en Bolt dateren al vanaf vorig voorjaar. Bolt heeft naar eigen zeggen wel een tijdje moeten nadenken, en ziet het als ‘een hele uitdaging’. Binnenkort gaat hij zelf een reisje mee met de trawler. Dat het quotum voor zandaal van 320.000 ton in 2011 voor dit jaar met maar liefst 93 procent gekort is noemt Bolt een lelijke streep door de rekening. Omdat visserij op zandspiering dit jaar niet meer mogelijk is, is de L 303 na vertrek uit Thyborøn dit weekend opgestoomd naar Het Kanaal, waar nu op horsmakreel wordt gevist.

Open Schip
Twee weken geleden was er in Thyborøn ‘Open Schip’ voor de nieuwsgierige Denen uit de omgeving. De komst van een voor Denemarken bijzonder groot schip kan volgens Bolt altijdpaniekreacties opleveren. Maar de reacties van de 400-500 bezoekers waren zonder uitzondering positief. ,,Men is blij met dit initiatief. De visserij-activiteiten worden ook hier minder, en dan is dit project toch weer nieuw bedrijvigheid.’’ Hoewel ook Thyborøn een vrieshuis heeft zal de L 303 toch vooral in Scheveningen en IJmuiden blijven aanlanden. De bemanning, met onder meer schipper Wim van der Plas en tweede schipper Frank van Rossum, is overwegend Nederlands, aangevuld met enkele Portugezen, en zal in grote lijnen dezelfde blijven. Bolt; ,,Het is de bedoeling dat er vijf of zes Denen op de trawler komen varen. Maar drie tot vier weken weg zijn ze hier helemaal niet gewend…’’

‘Ariadne’
De op de Ysselwerf gebouwde SCH 303 ‘Ariadne’ kwam in maart 1982 in de vaart voor W. van der Zwan & Zn. In 1987 werd de 77 meter lange trawler eveneens bij de Ysselwerf met twaalf meter verlengd tot de huidige 89 meter en 2.180 GT. In haar 30-jarige carrière heeft de ‘Ariadne’ nooit eerder een ander nummer of andere naam gehad. In de machinekamer staat nog steeds een Deutz van 3.600 pk.

‘Aaltje Postma’
Tamme Bolt, een zoon van Betto Bolt uit Zoutkamp en al jaren wonend in Denemarken, heeft de 31 meter flyshooter/twinrigger L 575 ‘Aaltje Postma’ van bouwjaar 2000 in de vaart. Hierop is hij zelf schipper, met als schema twee reizen op en een reis af. Vanwege de drukte die het pelagische avontuur met zich meebrengt is dat schema nu andersom. Bolt:  ,,Dat omvlaggen is heel veel werk. Ik heb gelukkig een goeie zetschipper.’’ De L 757 landt aan in Thyborøn en verkoopt via het Pefa-veilsysteem. ,,We vissen naast schol toch vooral op hammen, tongschar, kabeljauw, heek en dergelijke, en daarvoor krijgen we hier in Denemarken goede prijzen.’’