Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Haventour Brede Visie Duurzame Waddenvisserij afgesloten in Harlingen

Hoop en beperkingen voor Wadvissers

HARLINGEN – ‘Hoopgevend’, zo ziet driekwart van de Waddenvissers die de enquête van de Brede Visie Duurzame Waddenvisserij hebben ingevuld de toekomst. Daar staat tegenover dat 40 procent een uitkoopregeling (met name ‘voor anderen’) niet uitsluit. Uit de drie bijeenkomsten vorige maand in het kader van de Haventour blijkt ook dat de vissers op het Wad van alle kanten beperkt en bedreigd worden. De pulsvisserij op garnalen heeft zich gemeld als nieuwste ‘gevaar’.

De laatste van de drie bijeenkomsten in het kader van de Waddentour werd gekenmerkt door een lage opkomst. Maar de aanwezigen waren wel spraakzaam.De laatste van de drie bijeenkomsten in het kader van de Waddentour werd gekenmerkt door een lage opkomst. Maar de aanwezigen waren wel spraakzaam.Wat is het toekomstbeeld van de ...Mark Koornstra (HA 41) zou wel garnalen rechtstreeks vanaf de kotter willen verkopen. Wethouder Maria Le Roy heet hem welkom op een leuk plekje in de Harlinger binnenstad. De gemeente wil haar toeristische profiel versterken, en daar hoort de visserij bij, en wellicht promotie van de Waddengarnaal als dagvers product. Le Roy wijst ook op het voornemen van de veerdiensten om over te schakelen op LNG. Daarvoor moeten dan voorzieningen komen op de haven. ,,Kan de visserij daarbij aansluiten?’’ Op 11 mei is er een bijeenkomst van Hulp in Nood op Lauwersoog over LNG. Kees Droog meldt dat hij wel wil investeren in betere netten (bijvoorbeeld van Dyneema) om brandstof te besparen en bijvangst te verminderen.
Van de drie bijeenkomsten wordt een verslag gemaakt, waarover gerapporteerd wordt. Het projectteam en de visserijorganisaties gaan dan kijken waaraan het beschikbare projectgeld (300.000 euro) zou kunnen worden uitgegeven. Welke modellen en plannen van de vissers zijn interessant om, met het oog op de toekomst, verder uit te werken?