Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Recordaantal strandingen

Bleker let op gevaar voor bruinvissen

DEN HAAG – Staatssecretaris Henk Bleker kijkt kritisch naar gevaren voor de beschermde bruinvis. De bewindsman zei dat vorige week in de Tweede Kamer.

Er stranden dit jaar een recordaantal bruinvissen. De teller staat op bijna zeshonderd. Het oude record van 541 strandingen komt uit 2006. In vergelijking met voorgaande jaren leek het het eerste half jaar mee te vallen, maar alleen in augustus spoelde dit jaar een uitzonderlijk hoog aantal van 184 dieren op de hele Nederlandse kust aan, ruim drie keer meer dan het gemiddelde de afgelopen jaren. Experts tasten in het duister. Volgens deskundige Kees Camphuysen van het NIOZ zijn het bijna allemaal compleet verrotte en gare beesten die aanspoelen waar een patholoog weinig meer mee kan.

Het aantal bruinvissen op de Noordzee is de afgelopen decennia enorm toegenomen. De piek tot nu toe lag in 2006. In de jaren zeventig was deze volgens de overheid bijna uitgestorven, terwijl de laatste telling van IMARES afgelopen voorjaar een aantal van ruim vijftigduizend bruinvissen in alleen al de zuidelijke helft van de Nederlandse Noordzee te zien gaf.

De Kenniskring Staandwantvisserij meldt als nieuws dat de recente sterfte en stranding van jonge bruinvissen vorige maand in Zuidwest-Nederland niet te wijten is aan de visserij. Dat werd geconcludeerd in de zogeheten Rapid Alert Group, waarin ook de Nederlandse Vissersbond is vertegenwoord. De Rapid Alert Group met deskundigen, ngo´s en visserijvertegenwoordigers kwam vorige maand voor het eerst in Utrecht bijeen om te praten over de opvallende strandingen.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zei vorige week in de Tweede Kamer blij verrast te zijn met het bericht van staatssecretaris Bleker dat beschermde bruinvissen mogelijk worden bijgevangen in staandwant. Vanwege onzekerheid daarover gaf Bleker aan het verbod op het gebruik van recreatief staandwant in de visserijzone vooralsnog te willen handhaven.

De staatssecretaris reageerde dat zijn liefde voor bruinvissen is toegenomen sinds hij afgelopen zomer met zijn dochter een bezoek bracht aan het opvangcentrum SOS Dolfijn in Harderwijk. ,,Het zijn hele leuke dieren, voor mijn dochter was het het mooiste uitstapje in de zomervakantie´´, aldus Bleker, die aangaf kritisch te willen kijken naar gevaren voor de bruinvis.

Bleker zou afgelopen maandag op de Oosterschelde het dit jaar opgestelde Bruinvisbeschermingsplan in ontvangst nemen, maar het uitstapje werd tot nader order uitgesteld. In 2009 heeft de overheid opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar bedreigingen van de bruinvis.