Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bestuursrecht

Overheid zet actie tegen Greenpeace door

DEN HAAG – De Nederlandse overheid zet de bestuursrechtelijke dwang tegen Greenpeace door om de afgelopen zomer op de Klaverbank gedumpte stenen te ruimen.

Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I zei dat vorige week in de Tweede Kamer. Maar Bleker vond het wel nodig om in het openbaar ´wel zo eerlijk´ erop te wijzen dat door een wetswijziging met het oog op minder regels en lastendruk de rechtsgrond minder stevig is geworden om Greenpeace aan te pakken. ,,Een interessant dilemma. Je kan wel stoere taal uitslaan dat de stenen op eigen kosten geruimd moeten worden, maar daarvoor moet dus wel een rechtsgrond zijn.´´

Slappe praat
CDA-partijgenoot Ad Koppejan was niet gecharmeerd van de ´slappe praat´ van Bleker. Het Zeeuwse kamerlid drong aan op handhaving en handelend optreden. ,,Anders dan de Officier van Justitie voor Noordzeeaangelegenheid heeft geadviseerd heeft de overheid gekozen voor een bestuursrechtelijke weg in plaats van een strafrechtelijke´´, aldus Koppejan. Bleker stelde Koppejan vervolgens gerust: ,,Wij gaan door met het bestuurlijke handhavingstraject tegen Greenpeace.´´

VVD´er Johan Houwers noemde de houding van Greenpeace provocerend door na het dumpen op de Klaverbank vervolgens ook nog eens stenen te dumpen in Duits water om kotters te hinderen om te vissen. Hij drong er op aan dat de in gang gezette procedure niet mag verzanden. Aan Greenpeace is tweemaal een aanzegging politiedwang verzonden om de gedumpte stenen te verwijderen. Van de ruimte om daartegen een zienswijze in te dienen heeft Greenpeace gebruik gemaakt, en nu moet Rijkswaterstaat weer reageren.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren wenste het op te nemen voor Greenpeace en feliciteerde de milieuorganisatie met het 40-jarig jubileum vorige week. ,,Van harte gefeliciteerd´´, reageerde Bleker, die vervolgens de hoop uitsprak dat met de jaren ook het verstand zal komen en de laatste brokken steen wel zo´n beetje gedumpt zijn in zee.