Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Collega´s steken licht op bij TH 7

Zeeuwse oriëntatie op pulswingvisserij

SCHEVENINGEN - Afgelopen zaterdag voer de kotter TH 7 met prachtig weer de haven van Scheveningen uit voor een demonstratievaart met de pulswing. Vijf Zeeuwse collega’s wilden meer weten over de pulsvisserij met de pulswing.

De schippers Benny en Marco Baaij ontvingen zaterdag, samen met vader Toon Baaij, hun collega’s van de Eurokotters ARM 25, ARM 33, ARM 46, YE 138 en de TH 6 voor een demonstratievaart met de pulswing. De Zeeuwse ondernemers bezitten allen een ontheffing voor de pulsvisserij en oriënteren
zich op de verschillende pulstechnieken.

Collega's steken licht op bij TH 7Om eventuele technische vragen te kunnen beantwoorden waren eveneens vertegenwoordigers van de toeleveranciers Padmos, installatiebedrijf Van Wijk, Westhoeve en HFK Engineering aan boord. Ook waren aanwezig Kees Taal (LEI, kenniskringen) en Cees Sinke (vissersvereniging ZuidWest Nederland) en de schipper van de SCH 10.

Onder een strak blauwe hemel en klaar water werden twee trekjes uitgevoerd voor de kust van Scheveningen met pulstuigen van 4,5 meter. Eddy Sinke (YE 138) na een van de trekken: ,,Ik ben onder de indruk van de tongvangst bij zulk klaar water.” Verder vielen de schone boxen op. Ook voorman Sinke reageert zeer positief: ,,Dit is een uitstekende praktijkoefening die mijn positieve verwachtingen volledig bevestigt. Weinig bodemberoering en schone boxen met weinig brandstof. De pulsvisserij biedt perspectief voor de visserij.”

De TH7 vist sinds juni als eerste Zeeuw met pulswings van 4,5 meter en netten naar ontwerp van Arie Lokker (Coöperatie Westvoorn). Toon Baaij toont zich zeer tevreden met de resultaten tot op heden. ,,We zijn nog steeds bezig met verdere verbeteringen, maar de tong laat zich uitstekend vangen en we verbruiken 30 tot 35 procent minder brandstof.´´

Het innovatietraject is mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van EL&I, provincie Zuid-Holland (Regeling Duurzame ontwikkeling Visserijgebieden), en de Stichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta. De komende maanden zal onderzoek plaatsvinden naar de effecten op de bijvangsten.