Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bedrijfssurvey en BTS

´Visstand staat er uitstekend voor´

IJMUIDEN – Voor schipper-eigenaar Cees ´t Mannetje en de GO 4 zit de Bedrijfssurvey 2011 er al weer op. Vorige week deed de GO 4 één reis. De UK 45 van Hakvoort doet drie reizen voor deze Bedrijfssurvey. ´´t Mannetje zag ´heel veel broed´.

De Bedrijfssurvey wordt dit jaar uitgevoerd door de GO 4 en de UK 45. Vorig jaar werd er door de UK 45 opgevist met de onderzoeksvaartuigen ´Isis´ en ´Tridens´, om te kijken of het de moeite was om een dergelijke bedrijfssurvey op te starten. Er is vorig jaar voornamelijk gekeken of bedrijfsschepen andere lengteklassen vis vangen dan de onderzoeksschepen.

Dit jaar is de bedrijfssurvey voor de eerste keer ingezet en vissen de kotters dus alleen, maar er is wel steeds een waarnemer van IMARES aan boord. De GO 4 heeft vorige week zijn eerste en enige week gedaan, met Hendrik Jan Westerink van IMARES aan boord. De GO 4 heeft hierbij 24 trekken uitgevoerd voor de bedrijffsurvey. De UK 45 neemt de andere drie reizen voor z´n rekening: week 34, 35 en 36. Zij doen in totaal 56 trekken voor de bedrijfssurvey. Bij schipper Jelle Hakvoort aan boord varen namens IMARES Rosemarie Nijman (week 34 en 36), Mascha Rasenberg (reisleider en week 34) en Hanz Wiegerinck (week 35) mee.
Vanwege zijn gezondheid moet Cees ´t Mannetje het rustiger aan doen, maar naar eigen zeggen kan hij ook niet zonder de visserij. Omdat het in zijn optiek beter werkt als de visserij en IMARES dichter bij elkaar komen is zo´n reisje in het kader van het Bedrijfssurvey een kolfje naar zijn hand. Vorige week maandag begon het onderzoek voor de GO 4 in drie plots in de zuidelijke sector (33F3, 34F3 en 35F3), die al beginnen 16 mijl uit de kust, en drie meer westelijke plots (33F2, 34F2 en 35F2).

De GO 4 vist met het eigen 80 mm tuig. In elke sector worden vier trekken opgemeten: twee voor IMARES en twee trekken ´naar eigen idee´. Er werd vooral overdag gevist voor onderzoek, maar de visserij ging ook ´s nachts door. ,,Het was de hele week hard werken voor de zes man aan boord´´, aldus ´t Mannetje. Net als vorig jaar werd er heel veel broed van schol en tong vastgesteld. ,,Het ziet er positief uit. Op bepaalde plekken was het gewoon extreem. We richten ons vooral op tong en schol, schar viel gewoon niet aan te beginnen.´´

Zo´n Bedrijfssurvey is veel extra werk. Er zit dan ook een vergoeding aan vast. ´t Mannetje weet nog niet hoe die uitpakt. Qua besomming kwam hij naar eigen zeggen in ieder geval niets tekort ten opzichte van de collega´s. In eerste instantie zouden de GO 4 en de UK 45 elk twee reizen doen, maar bij nader inzien doet de GO 4 maar een reisje en de UK 45 de andere drie. ,,Wij kunnen eigenlijk niet noordelijker dan dwars van Texel. Hakvoort vist met de UK 45 wat lichter.´´

Schipper Jelle Hakvoort had vorige week twee waarnemers mee en kon ook profiteren van het mooie weer. Begin deze week kon de kotter vanwege slecht weer nog weinig aanvangen. Hakvoort is vooralsnog kort in z´n commentaar: ,,Hele mooie trekken gedaan van schol, en van tong ook mooie sorteringen af en toe. Op de Dogger ligt veel vis, weinig discards daar. Zuidelijk ook veel broed. Ondanks veel halen en vieren en veel stomen hebben we toch een hele mooie besomming gemaakt. De visstand staat er uitstekend voor.´´

Golfhoogte
De BTS (boomkorsurvey) van IMARES is in volle gang, als het weer het tenminste toelaat. Het jaarlijkse onderzoek levert een bijdrage aan de schatting van de hoeveelheid schol en tong die in de Noordzee aanwezig is. De ´Isis´ had er begin deze week al twee volle weken opzitten. Nadat het in de eerste week heel slecht weer was, waardoor er slechts drie stations bevist konden worden, zat het vorige week erg mee. In totaal waren er afgelopen maandag 44 trekken gedaan van de 80 die gepland staan.

De ´Tridens´ (maandag 22 augustus begonnen) heeft vorige week door het prachtige weer, met in ieder geval weinig wind, goed door kunnen werken. ,,We hebben alle stations bevist die we gepland hadden voor die week, dus ik ben tevreden´´, aldus Ingeborg de Boois, projectleider van de BTS. Op een dagje op de ´Isis´ vorige week na zit ze aan boord van de ´Tridens´ als verantwoordelijk onderzoeker. Afgelopen weekend werd doorgebracht in het Schotse Aberdeen. Waarnemer uit de sector Jan de Boer is vorige week woensdag aan het eind van de dag overgezet op de PD 147. Deze week was namens de visserij Cees de Boer aan boord.

Afgelopen maandag gooide het weer opnieuw roet in het eten. Met meer dan windkracht 7 wordt niet meer gevist en het was windkracht 9 op de locatie waar de ´Tridens´ moest zijn. De bemanning is dankzij de moderne internetverbinding goed op de hoogte van de voorspellingen en de ontwikkelingen van het weer. Ook de golfhoogte is van belang. Daarover werd 4-6 meter aangegeven en ook dat is te veel voor visserijonderzoek.

De voortgang van de Tridens is te volgen via het weblog van De Boois: http://www.imares.wur.nl/NL/Publicaties/Weblogs/bts/scheepsblog-2011