Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Presentatie masterclass: 25 juni

Geld verdienen in de visserij

URK – Ja, er is zeker geld te verdienen in de visserij. Zaterdag 25 juni presenteren de deelnemers van de masterclass ´Beroepsvisserij in perspectief´ hun ideeën met nieuwe kansen voor de visserijsector.

De afgelopen twee maanden hebben circa dertig bedrijfsvertegenwoordigers van voornamelijk buiten de vissector in een zogeheten masterclass op Urk gebrainstormd over optimalisering van de vismarkt. Er werden vijf fictieve kotterbemanningen samengesteld met de opdracht om hun visvangst optimaal te verwerken. Het eindverslag wordt volgende week aan de gehele visserijsector gepresenteerd.

 

Aan de masterclass deden ondernemers uit de horeca, bouw, detailhandel, bloemenexport, reclame, Ict, aardappelwereld, scheepsbouw, accountancy, vishandel en visserij mee, aangevuld met vertegenwoordigers van kennis-innovatiecentrum Syntens, Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en de gemeente Urk. Mede-initiatiefnemer Geert Snijder van Snijder Reclame is enthousiast. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat er ondanks hoge kosten en grote concurrentie samen geld verdiend kan worden.´´

Rol visafslag
De rode draad in de verschillende ideeën om de sector op een hoger plan te tillen is een centrale rol en nieuwe functie voor de visafslag op het terrein van samenwerking, promotie en productontwikkeling in de keten. Produceren voor de markt moet het uitgangspunt worden, oftewel vissen op bestelling. In de praktijk betekent dat minder bulkproduct afzetten zonder dat daar echt vraag naar is. In plaats van de prijs moeten kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid de sleutelwoorden worden om de klant te overtuigen.

Er moet ook veel meer oog voor zijn om positieve informatie te delen met de consument. Mede dankzij het rijk is heel Nederland vorige maand bijvoorbeeld op de hoogte gebracht van een brandstofbesparing van 7 procent in de binnenvaart. De visserijsector doet het op dat terrein nog veel beter, maar weet het publiek dat ook? Samenwerking is ook een belangrijk item voor de toekomst. Als inspiratiebron wordt verwezen naar Scheveninger´Best en het Humber Seafood Institute in Grimsby.

In de vrije brainstorm kwamen ook ideeën boven water voor oplaadpunten bij windmolens op de Noordzee voor elektrische motoren, de bouw van een fileerschip op de Noordzee voor logistieke besparing en het bundelen van vangstrechten in een quotumbank.

Eindpresentatie
De hele visserijsector wordt opgenodigd voor de eindpresentatie op zaterdagmorgen 25 juni in De Koningshof aan de Staartweg te Urk. Die bijeenkomst duurt van 09.30 tot 12.00 uur. Voorafgaande aan de presentatie van de masterclass houden Herman Vermeer (OMFL) en Bram Bierens (oud-voorzitter van het Visserij Innovatie Platform, VIP) elk een korte lezing.

 

Datum: Zaterdag 25 juni
Locatie: De Koningshof (Staartweg 20, Urk)

Zaal open vanaf 9.00 uur

Agenda:
09.30 uur opening door voorzitter dhr. A. Greiner
09.40 uur dhr. H. Vermeer (Projectleider Innovatie en Ontwikkeling OMFL)
10.05 uur dhr. A.W. Bierens (Voorzitter voormalig Visserij Innovatie Platform)
10.30 uur Presentatie van de plannen voor de visserij
11.00 uur pauze
11.15 uur beantwoorden van vragen en hoe verder?
12.00 uur einde

Aanmelden graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.