Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Franse controleurs actief

Flyshooters weggetreiterd

DUINKERKEN – Het ministerie schrijft over een oplossing in Het Kanaal, maar vorige week werden de laatste Nederlandse kotters in Franse wateren weggetreiterd. Alleen in Engelse wateren vissen nog een paar Nederlandse flyshooters. ,,We voelen ons machteloos.´´

Schipper Kees Pasterkamp van de UK 135 stoomde vorige week woensdag naar de Nederlandse kust. De voorgaande avond was de Urker vrijgelaten uit Duinkerken na vijf dagen eerder door de Affaires Maritimes te zijn opgebracht op uiteindelijke verdenking van te nauwe mazen. Die bleken dagen later na een contra-expertise onder toeziend oog van de advocaat extra ruim boven de acht centimeter te zijn. Toch moest Pasterkamp een borgsom van 12.000 euro neerleggen (eerst was er 32.000 euro gevraagd), alvorens te mogen vertrekken. Op 14 juni dient de zaak voor de Franse rechter.

Pasterkamp heeft alle begrip voor de positie van de Franse vissers, maar ervaart de actie van de Franse controleurs als pesterij om hen weg te krijgen. ,,We hebben met deze netten de hele winter gevist, en zijn wekelijks gecontroleerd en goed bevonden. Nu werd op onjuiste wijze gemeten en werden allerlei trucjes uitgehaald om onze maaswijdte maar zo klein mogelijk te meten.´´

De SL 27 lag bijna twee etmaal in Duinkerken aan de ketting. Woensdag kreeg schipper Johan van Seters aan de oostkant van de Sandettie in de zuidelijke Noordzee controle van de Fransen en werd de kotter opgebracht, omdat het rechthoekige paneel met vierkante mazen niet correct zou zijn aangebracht. ,,De wet schrijft voor dat de onderste rij mazen van het paneel maximaal 5 mazen uit de naad moet beginnen, en zo was het ook bij ons. Als je dan in het schuine gedeelte van het net recht naar boven gaat, kom je aan het eind van het paneel op 15 mazen uit. De Fransen houden daar ook 5 mazen aan, maar zagen dat verkeerd. Want als je dat doet kan je paneel onmogelijk rechthoekig zijn´´, aldus Van Seters, die verwijst naar artikel 7 van de EG-verordening nr. 850/98 (technische maatregelen), zoals omschreven in het VisserijJaarboek 2011 op pagina 483.

Toen de Fransen donderdag duidelijk werd dat schipper Johan van Seters niets te verwijten viel met het paneel werd de vangst vrijgegeven voor transport naar IJmuiden, maar werd de verdenking gewijzigd: er was met 80 mm in de 12-mijlszone gevist. ,,We lagen er buiten, dat kan ik ook bewijzen. Maar los daarvan: binnen de 12 mijl mag ook met 80 mm worden gevist, alleen wordt daarover al jaren geklooid. Ze zoeken gewoon wat!´´, aldus Van Seters. Vrijdagmiddag mocht de SL 27 weer vissen na het betalen van een borgsom van 9.000 euro. Ook Van Seters moet op 14 juni voorkomen.

Flyshooters weggetreiterdFlyshooters weggetreiterdIn Parijs hebben vorige maand een Nederlandse en Franse delegatie afspraken met elkaar gemaakt voor de visserij in Het Kanaal en het normaal kunnen lossen en havenen in de binnenhaven van Boulogne. De afspraken zijn tijdens de beurs in de Brussel wederzijds ondertekend, en afgelopen donderdag kwamen partijen weer bij elkaar om een gedragscode uit te werken. De intentie is dat deze gedragscode voor veilig en verantwoord vissen in Het Kanaal voor 30 juni wordt ondertekend door alle vissers. Met ingang van september volgt er maandelijks overleg tussen lokale en buitenlandse vissers, en er komt wetenschappelijk Frans/Nederlands onderzoek naar relevante visbestanden in Het Kanaal.

VisNed constateert dat ondanks positieve gesprekken er in de verhoudingen geen vooruitgang wordt geboekt. ,,Franse vissers schromen nog steeds niet om te proberen het vistuig van Nederlandse collega´s te vernielen. En als we het optreden van de Affaires Maritimes van de laatste weken in ogenschouw nemen, dan mag serieus de vraag opgeworpen worden welke gezamenlijke campagne er gaande is. Deze week verzuchtte zelfs onze juridische adviseur: ´Is het niet beter om een tijdje uit de Franse wateren te blijven?´ Natuurlijk moet dat niet, dat is juist wat de Fransen graag willen realiseren.´´