Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Voor ontsnappen kleine schol effectiever dan zeeflap

Brievenbus veelbelovend

IJMUIDEN – ,,De brievenbus in het garnalennet ziet er veelbelovend uit.  Jonge scholletjes ontsnappen goed. Vooral in het voorjaar kan het een alternatief zijn voor de zeeflap´´, aldus Josien Steenbergen van IMARES. Deze maand publiceerde zij samen met de collega´s Marcel Machiels en Twan Leijzer in opdracht van de PO-Wieringen het onderzoeksrapport ´Reducing discards in shrimp fisheries with the letterbox´. Een verslag van de hand van Steenbergen.

,,Na een jaar lang experimenteren en testen zijn er veelbelovende resultaten uit het brievenbusonderzoek gekomen. Een vergelijking tussen de brievenbus en de zeeflap liet zien dat jonge platvis even goed, en in sommige gevallen zelfs beter, kan ontsnappen via de brievenbus. Tegelijkertijd gaat er van de kostbare garnalenvangst weinig tot niets verloren.

De Nederlandse garnalenvisserij is bezig met het verkrijgen van MSC-certificering. Daarvoor werkt de sector aan verdergaande maatregelen om discards in de garnalenvisserij terug te dringen. In het managementplan dat is opgesteld ten behoeve van het behalen van het MSC-certificaat, wordt gestreefd naar een permanente verplichting van het gebruik van een netaanpassing als de zeeflap die discards van vis verminderen. Het gebruik van de zeeflap is momenteel door de overheid verplicht gesteld in de periode van 15 november tot 15 april.

Josien Steenbergen van IMARES hier aan boord van de  WR 57.Josien Steenbergen van IMARES hier aan boord van de WR 57.De zeeflap, een netaanpassing om discards te verminderen, wordt niet door elke visser even praktisch gevonden: met name in ...De brievenbus bestaat uit een snede overdwars in de onderkant van het net, welke ervoor moet zorgen dat de garnalen het achtereind van het net in gaan, terwijl platvissen kunnen ontsnappen. Aan de achterzijde van de brievenbus is een zogenaamd loostouwtje geplaatst van 70 cm. Dit touwtje maakt de opening van de brievenbus aan de achterzijde korter dan aan de voorzijde, waardoor het net onder water geforceerd open blijft staan. Ook is er een schotje geplaatst in het net, wat bestaat uit een vierkant netwerk. Met behulp van dit schotje worden de platvissen die onderin het net zwemmen naar de brievenbus geleid, terwijl de garnalen door en over het schotje heen alsnog in het achtereind van het net terechtkomen.