Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Geen Chinese maar liever Nederlandse rivierkreeft

VEENENDAAL – In de schappen van de supermarkt moet duurzaam gevangen Amerikaanse rivierkreeft uit Nederland komen in plaats van gekweekte rivierkreeft uit China. Ook het grootste deel van de consumenten wil dat. Aldus Good Fish.

De opmars van de uitheemse rivierkreeften wordt steeds zichtbaarder en de bijkomende problemen manifester. Het vangen en opeten is een voor de hand liggende oplossing om verdere verspreiding van deze invasieve exoot tegen te gaan. Consumenten kunnen Amerikaanse rivierkreeft die in Nederland wordt gevangen alleen ongepeld afnemen bij de lokale visser of groothandel. Dat is weliswaar een mooie manier om de strijd aan te gaan en om de consument direct aan de rivierkreeftvissers te koppelen, maar voor een significante impact is opschaling van de consumptie hard nodig.

Rivierkreeften zijn ook te koop in de grotere supermarkten, maar die rivierkreeften worden in China gekweekt en verwerkt en naar Nederland geëxporteerd. Het gaat hier om dezelfde soort: de rode Amerikaanse rivierkreeft (P.Clarkii). Good Fish heeft de in Nederland gevangen rivierkreeften in het groen op haar Viswijzer gezet, de Chinese scoren rood op de VISwijzer.

Onderzoek van Good Fish onder een kleine 300 consumenten toont aan dat rivierkreeft uit Nederland veel potentie heeft op de markt. ,,Maar dan is er wel een doorbraak nodig in de rivierkreeftenhandel. Rivierkreeften uit China moeten de schappen uit en vervangen worden door de rivierkreeften gevangen in Nederland. Daarmee kunnen supermarkten bijdragen aan het beschermen van onze wateren en tegelijkertijd de consument de kans bieden om kennis te maken met rivierkreeften van Hollandse bodem”, vindt de milieuorganisatie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat twee derde van de respondenten bereid is het consumptiepatroon aan te passen nu ze weten dat het consumeren van Nederlandse rivierkreeft ook voordelig is voor de instandhouding van de natuur. Good Fish heeft eerder een kaart gepubliceerd met vissers en verkooppunten van in Nederland gevangen rivierkreeftjes en van restaurants die deze op de kaart hebben.