Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Op de Hon onder Ameland

TX 96 vindt onderwaterrobot

AMELAND – De handkokkelvissers Willem Anton Schagen, Jan Kruijsse en Freek Topfer (TX 96) deden vorige week een bijzondere vondst. De beugelaars vonden een ‘ROV onderwaterrobot’. De robot lag op de Hon, een droge bult aan de oostkant van Ameland. Er stond alleen ‘Aberdeen’ op te lezen. Schagen vermoedt dat de robot door een zeeschip is verloren. ,,We hebben de vondst gemeld bij de Post Schiermonnikoog, die daarop BDS heeft ingeschakeld. Omdat wij maar 37 centimeter diep steken hebben we de robot naar dieper water gebracht. Via BDS is deze vervolgens op Ameland aan land gebracht’’, vertelt Schagen. 

Vorige week woensdag 1 september is het nieuwe handkokkelseizoen aangevangen, op het beperkte quotum van 212,5 ton. Vorig jaar was het nog kleinere quotum heel snel opgevist. Voorzitter Bert Keus van Op Handkracht Verder verwacht dat de uitputting dit keer niet zo snel zal gaan. Volgens de eerste berichten is er nergens sprake van ‘dikke’ visserij.