Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Visserijindustrie EU vraagt om actie

‘Overbevissing makreel door Noren moet stoppen’

BRUSSEL – De Europese Commissie moet maatregelen nemen tegen Noorwegen en ook de Faeröer omdat deze landen zich schuldig maken aan enorme overbevissing van makreel.

In mei van dit jaar besloten eerst Noorwegen en later de Faeröer eigen quota voor makreel in te stellen. 

Noorwegen stelde voor zichzelf voor 2021 een quotum van 298.299 ton vast. Veel meer dan het Noorse quotum van 213.880 ton voor 2020 en ook een groter percentage van de totale wetenschappelijk geadviseerde makreel-TAC voor 2021 van 853.000 ton; 35 procent tegenover de 22,5 procent waarop Noorwegen volgens de overeenkomst tussen de kuststaten recht zou hebben.

Noorwegen vindt dat het recht heeft op een groter aandeel omdat het makreelbestand zich ten opzichte van een aantal jaar geleden een groter deel van het jaar in Noorse wateren ophoudt. Momenteel wordt er door Noorwegen, de Faeröer en ook IJsland, Rusland en Groenland volop gevist op makreel, en vooral in internationale wateren.

Roekeloos

De visserijindustrie van de EU, bij monde van de koepels of EAPO en Europêche, vindt dat de EU onmiddellijk actie moet ondernemen hiertegen, want als dit ‘roekeloze en onverantwoorde gedrag’ doorgaat zal de totale makreelvangst eind dit jaar ruim 40 procent hoger uitkomen dan het wetenschappelijk advies dat in november 2020 door alle partijen is overeengekomen.

Gerard van Balsfoort, als voorzitter van de pelagische werkgroep onder de vlag van EAPO en Europêche, vindt het onbegrijpelijk dat een land als Noorwegen, dat zich altijd zo ‘groen’ voordoet, het te verdedigen vindt dat het meer dan een derde van de geadviseerde makreel-TAC opvist, en het grootste deel daarvan in internationale wateren. ,,De EU zou als grootste importmarkt voor vis zijn marktkracht moeten gebruiken om deze overbevissing, die geheel indruist tegen de UN Convention on the Law of the Sea en de 1995 Stradling Stocks Agreement, te stoppen’’, aldus Van Balsfoort.