Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vader en zonen Schilder (VD 64) spreken van hun beste jaar ooit

Hard gelag voor de palingvissers

VOLENDAM - Afgelopen dinsdag was de laatste dag dat er paling gevist kon worden voor de tijdelijke sluiting. ,,Dramatisch’’, vindt Patrick Schilder. ,,Er is onbeperkt vis. Maar als het beter wordt dan hebben ze geen tijd in Den Haag.’’

Voor de Volendammer IJsselmeervisser, die met vader Ger (78) en broers Jack en Ger junior nog elke dag met de VD 64 op het water zit, is de komende gesloten tijd van drie maanden een hard gelag. Het gaat net zo goed. De familie Schilder spreekt zelfs van het beste palingseizoen ooit. ,,We hebben vangsten gedaan die we nog nooit gezien hebben.’’

Flevoland

Ook op de Urker IJsselmeervisafslag is de palingaanvoer best te noemen. Vangsten waren volgens opgave vergelijkbaar met 2020, toen er over het hele jaar 168 ton werd aangevoerd en de Urker afslag een recordomzet boekte. Grote fuiken waren beter, schietfuiken vielen wel tegen. Omdat meer vissers rechtstreeks bij handelaren zijn gaan lossen, is er wel minder paling via de gemeentelijke afslag verhandeld. Veilingmeester Luut Schraal zag ook een verschuiving in de sortering: minder dunne en meer dikke paling. Uit Den Oever en vanuit Groningen klinken ook geluiden over (late) topweken en een – mede dankzij de natte zomer - best palingseizoen.

De Flevolandse gedeputeerden Appelman en Hofstra brachten vorige week vrijdagmiddag een werkbezoek aan de IJsselmeervisafslag van Urk. Fijntjes wees Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt op de opvallende aanwezigheid van jeugd aan boord en op de kade. Aansluitend werd in aanwezigheid van een enkele beroepsvisser en visserijwethouder Middelkoop van de gemeente Urk op het kantoor van de Nederlandse Vissersbond doorgesproken over herstructurering van de IJsselmeervisserij (inclusief sanering) en de vergunningverlening in het kader van de Wet natuurbescherming. Het gaat best goed in de IJsselmeervisserij, en Nooitgedagt waarschuwt er daarom voor dat voor een gewenste vrijwillige sanering redelijke bedragen beschikbaar zullen moeten komen. Punt van aandacht was verder de bureaucratie, waardoor vissers op verschillende formats data over vangsten, bijvangsten en inzet van merken moeten doorgeven aan provincie, ministerie en Wageningen Marine Research. Opgemerkt werd dat de onderzoekssamenwerking verbetering verdiend, mede door de coronapandemie is het noodzakelijke contact met WMR verwaterd. De provincie Flevoland berichtte eind vorig jaar dat maatschappelijke organisaties de druk opvoeren om ingrijpende visserijmaatregelen te treffen op het IJsselmeer en Markermeer.

Eigen handel

De Schilders hebben de grote fuiken uit het water gehaald en schoon gespoten, gaan de komende drie maanden verder met snoekbaars en hebben een aanvraag gedaan om met aangepaste fuiken op wolhandkrab te kunnen vissen. Vanaf 1 december kan er weer een maandje op paling worden gevist. 

De familie heeft ook een groothandel. Afgelopen weekend hadden de Schilders het razend druk met het roken van paling en de verkoop.