Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Peter van Dalen op werkbezoek in Frankrijk

Relatie Frankrijk en Nederland verbeteren

SAINT-BRIEUC – De relatie tussen Frankrijk en Nederland en de komst van een groot windmolenpark in de baai van Saint-Brieuc stonden centraal tijdens het werkbezoek van Europarlementariër Peter van Dalen (CU) begin deze week aan deze Bretonse vissersplaats.

Van Dalen was uitgenodigd door zijn uit deze regio afkomstige Franse collega-Europarlementariër François-Xavier Bellamy. Directe aanleiding: de bouw van een groot windmolenpark. Eerder deze maand verscheen het rapport van Van Dalen over windmolenparken, dat met meerderheid werd aangenomen door het Europarlement. In het rapport wordt benadrukt dat er altijd vooraf onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijke effecten van windmolenparken op het milieu en dat de vissers een beslissende stem moeten hebben. Bij Saint-Brieuc lijkt aan geen van deze voorwaarden voldaan.

Door Van Dalen werd het bezoek breder getrokken. Eerst de pulsvisserij en nu de compensatiegelden na de Brexit en de visserij in Het Kanaal zorgen voor spanning tussen Frankrijk en Nederland. ,,Maar laten we kijken naar wat ons bindt. De Franse en Nederlandse visserijsector moeten meer samen op gaan trekken in Europa. Er zijn genoeg uitdagingen’’, vindt Van Dalen.

Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond, door Van Dalen gevraagd als vertegenwoordiger van de Nederlandse visserij, is het daar mee eens. ,,Er komen nog meer dossiers waar we de Fransen bij nodig hebben, zeker na de Brexit.’’

Zeker 15 Franse vissers woonden het bezoek bij. Ook Alain Cadec. voormalig voorzitter van de Visserijcommissie van het Europarlement, gaf acte de présence.