Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Dagboek van een Visserman

Laatste pulsreizen

We vertrekken donderdag 24 juni uit Den Helder richting de visgronden. Onze netten zetten we eerst uit in het Diepe Gat en vissen wat richting de Nautilus. Neefje Weertjan had daar zijn laatste trekken gedaan van een dik mandje tong, en met de huidige tongprijzen is dat goed. Na een anderhalf uur vissen begint een kant van de netten wat te trekken. Dus halen we de zaak maar omhoog, maar ik zie de oorzaak al: bloemetjes door het gehele net, en met wat zand erbij worden de netten te zwaar. Evengoed komt er een 35 kilo tong uit, maar ik besluit een anderhalf uur noordwest in te stomen richting de 4 lengtegeul. Maar ook daar lopen onze netten vol met bloemetjes en zand. Het wordt zo langzamerhand een plaag, deze zogenaamde mosdiertjes. Normaal leven deze Electra Pilosa rond gebieden met veel zwaardschedes. Maar ze kunnen soms in verstoorde gebieden explosief gaan gedijen, bijvoorbeeld door zeewatertemperatuur-verhoging of menselijk handelen, en zoals we nu merken gaan woekeren op onze vertrouwde visgronden. De warme zomers van de laatste jaren zullen waarschijnlijk mede een oorzaak zijn.

We vissen zaterdag nog verder noordwest in richting het Ketelgat. De vangst is een 30-35 kilo tong met 10 kilo tarbot. Het is prachtig visweer. Bij ons ligt ook de BRA 2, en zondag schuift ook onze BRA 5 bij ons aan. Deze week is neefje Jop daar de schipper. Ik moet denken aan de tijd toen ikzelf op m’n 19e voor het eerst met de kotter naar zee ging. Ik ben trots op al die jonge knapen die het roer van hun vaders of ooms over durven te nemen in deze woelige tijden. En nu dus ook op Jop, de zoon van mijn broer Peter.

Het visserijtje blijft hetzelfde. Alleen zien we er af en toe een 20 kilo tarbotjes bij. We trekken een paar uur, dus het schraapt lekker. Naast het vissen houd ik deze week nog een apart dagboekje bij voor onze lokale krant. Dat verhaal zal eind juli in een zomereditie van de Helderse Courant verschijnen. 

Mijn gemoed gaat op en neer deze reis. Ik moet ook telkens denken hoe het straks verder zal gaan als de pulstuigen van boord af moeten. Het is gewoon een waardeloos besluit van de EU om dit revolutionaire stukje techniek te verbieden. Ook als ik in mijn kooi lig spookt er van alles door mijn gedachten, maar bedenk ook dat ik ‘t hier niet op kan lossen, en zo praat ik mezelf in slaap. Ik weet gerust dat we er wel weer uit komen met elkaar, gewoon schouders eronder en doorgaan. Zo hebben we het altijd gered met ons bedrijfje, en ook nu komen we er wel.

Maandag schuiven er nog een paar Urker collega’s bij ons aan. Ik zie dat het bestek boven het Lange Gat al aardig wordt volgeschreven. We vissen daarom wat zuidwest in en later via het Lange Gat weer wat noord in. Ja, we doen een paar trekken van 60 kilo mooie tong. Maar dan gaat het AIS-systeem ons weer tegenwerken en voor we het weten ligt er eeen man of zes op hetzelfde strookje. We draaien evengoed een leuk etmaaltje, dus ben dik tevreden.

Klimaathelden

Het is nu al dinsdagmiddag en de laatste pulsuren tikken af. Ik merk dat de andere pulsvissers ook in mineurstemming zijn en begrijp nu ook hoe onze broeders zich voelen die al langer met de boomkortuigen hun boterham proberen te verdienen. 

In Frankrijk worden inmiddels de overwinningsvlaggen gehesen. Want zij zijn daar zo trots op zichzelf dat zij de grote industriële en Nederlandse vissers op hun knieën hebben gekregen, en dat zij nu hun pijlen gaan richten op de Nederlandse flyshooters. Het belooft weer niet veel goeds en ik vraag mij ook af hoelang onze regering dit blijft pikken. 

Maar ook daar komt de volgende dag een antwoord op, want de NOS komt op de laatste pulsdag met onthullende info over de manier waarop onze overheid de EU voor de gek zou hebben gehouden. Wij zeggen gekscherend op onze beurt dat deze klimaathelden op het ministerie een lintje verdienen. Het maakt mij verder allemaal niets meer uit, want het kwaad is toch al geschied. Ondanks alle negativiteit waarmee het pulsvissen werd omhuld door tegenstanders blijft het in onze ogen voor altijd een fantastisch vistuig.

De laatste trekken houden we met de andere pulsvissers uit Den Helder een inzamelactie voor een goed doel en schenken de opbrengst van een kistje tong aan De Troubadour, waar straks nieuwe speeltoestellen voor gehandicapte kinderen van worden aangeschaft.

De allerlaatste trek leg ik 20 grote tongen apart: tien voor mijn pa, en ook tien voor prof. dr. Adriaan Rijnsdorp, want als iemand zich heeft ingezet voor eerlijke info over de pulsvisserij is hij het wel. Ze liggen nu nog in de vriezer, want we hebben afgesproken het geheel bij ons in de rederijloods onder het genot van een bakkie goed te evalueren. 

Woensdagavond 30 juni om 8 uur pakken we de netten scheep en varen richting Den Helder.

Omtuigen

Het is donderdag 1 juli een drukte van belang aan de Onderzeebootkade in Den Helder. Er liggen op dat moment zeven pulskotters af te tuigen. De VCU is met drie vrachtwagens bezig en heftrucks rijden af en aan om de tuigen en netten te verplaatsen. 

Wij tuigen onze kotter geheel af, omdat we eerst nog in dok gaan en de kotter weer fris in de verf willen zetten. Na een lange dag scharrelen gaan we richting huis voor een goede nachtrust en om even bij te komen en te ontladen bij de warmte van onze gezinnen. We moeten vooral niet vergeten te blijven genieten van alle mooie dingen die we wel hebben.

Protestdag IJsselmeer

Achter de schermen werken we aan een protestdag die zal plaatsvinden op en rond de Afsluitdijk. Martijn van den Berg is samen met ons EMK-mediateam druk met alle plannen bezig en onderhoudt de contacten tussen de vissers. Ikzelf ben erg druk met het ombouwen en opfrissen van de kotter en zie gewoon even geen kans om hier in te duiken. 

Het is goed dat er betrokken vissers zijn die op willen komen voor hun beroep. Vooral de jonge generatie wil ik hierop wijzen. Sluit je daarom aan bij ons protest. De datum staat op zaterdag 14 augustus. Aanmelden kan via de bestuursleden van EMK of Martijn van den Berg 06-11734773. We starten een appgroep op waarin je van info wordt voorzien.

Dankbaar

Vandaag - vrijdag 2 juli - vier ik mijn geboortedag. We soppen de kotter nog even goed en nemen een taartje bij de koffie. Rond 2 uur stoppen we er mee en gaan naar huis om ons voor te bereiden op ons bedrijfsfeestje in een strandpaviljoen, behouden teelt en het afscheid van de pulsvisserij. Maar vooral zijn we dankbaar dit mooie hoofdstuk met elkaar te kunnen afsluiten onder het genot van een biertje en een mooie zonsondergang aan een zee die veel moois gaf en hopelijk blijft geven.

Dirk Kraak, BRA 7

Sfeerbeeld van de BRA 5 'Pieter' tijdens de laatste reis met de pulstuigen. De Eurokotter wordt teruggevlagd naar Nederland en wordt straks weer HD 66.Sfeerbeeld van de BRA 5 'Pieter' tijdens de laatste reis met de pulstuigen. De Eurokotter wordt teruggevlagd naar Nederland en wordt straks weer HD 66.