Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Uitvinding Nico Boertjes doorontwikkeld

Vernieuwde oesterboorderkor op YE 155

YERSEKE - ,,Na een paar jaar experimenteren met één oesterboorderkor, zijn er door ontwerper Nico Boertjes wat aanpassingen gedaan aan de inhoud en het openen van de kor. Nu zijn we naar volle tevredenheid met twee korren aan de gang.’’ 

Dat zegt oesterkweker Maurice Boone (YE 155).

Boertjes heeft een gepatenteerde oesterboorderkor ontwikkeld waarmee kweekpercelen schoongevist kunnen worden. Boone is er van overtuigd dat er met deze kor winst geboekt kan worden.

,,Wat onze ervaringen betreft, je ziet gewoon dat je met een gewone kor, uiteindelijk uitgevist bent. Je verliest te veel klein spul waaronder boorders, door de stalennetten, en dat is de reden waarom je boorders blijft zien. Wat we nu aan gepoetst hebben met deze korren is dat we er op dit moment praktisch geen één meer zien. Overigens moet je perceel daar wel geschikt voor zijn, want op sommige percelen blijven de korren vollopen met gruis en dan is het een ander verhaal. Op dit moment is het wel erg belangrijk om zo schoon mogelijk te beginnen met schelpen of klein spul. Dan is dit toch echt wel een uitvinding waar we mee verder willen!’’, aldus Boone.