Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Natuurmonumenten: 'Mooi initiatief'

Streekmerk Wiedenvis biedt visser perspectief

BELT-SCHUTSLOOT - Volop toekomstperspectief voor de drie laatste beroepsvissers in het Overijsselse natuurgebied de Wieden. Niet alleen is daar op woensdag 30 juni het kersverse streekmerk Wiedenvis gelanceerd, ook kregen Stefan Lok, Wout van de Belt en Jan Piek het ESF-certificaat uitgereikt. Zij vissen nu op paling onder de vlag van het Eel Stewardship Fund (ESF), dat bijdraagt aan duurzaam Europees aalherstel.

En er is meer goed nieuws. Volgens Albert Jan Maat, voorzitter van NetViswerk en het regionale Platform Duurzame Ambachten, is er kans dat de Beltiger vissers na Friese vissers zich straks kunnen aansluiten bij decentraal aalbeheer. Hiermee vervalt lokaal de gesloten vistijd in het najaar en mogen vissers dan op basis van quota jaarrond op paling vissen.

Horeca en vishandel

Zover is het nog niet, maar de lancering van streekmerk Wiedenvis met fraai logo en volop promotiemateriaal biedt Wiedenvissers al een stevige opening richting lokale horeca en vishandel. Paling, snoekbaars en rivierkreeft worden in de omgeving al verkocht, maar de meeste paling gaat nog altijd naar IJsselmeerafslag Urk. Albert Jan Maat: ,,Terwijl je wat lokaal is gevangen ook lokaal breder en zichtbaarder kunt wegzetten. Dat gebeurt ook met andere streekproducten en Wiedenvis is een mooie aanvulling.”

,,Het gebied is groot genoeg”, zegt visser Stefan Lok, ,,Maar onbekend maakt onbemind. Daarom is er nu voor meer regionale naamsbekendheid Wiedenvis en zijn we aangesloten bij ESF, zodat we laten zien dat wij verantwoord vissen.”

Natuurmonumenten

Verrassend genoeg reageert ook Natuurmonumenten voorzichtig enthousiast. Was de natuurbeheerder in de Wieden afgelopen jaren nog fel gekant tegen regionale palingvisserij, nu lijkt er na verloren rechtszaken toch sprake van enige dooi. Aanwezig tussen de genodigden is Chris Braat, sinds 1 juli aangesteld als nieuwe beheerder. Hij noemt het streekmerk ‘een mooi initiatief’. Braat: ,,Visserij hoort bij deze streek, net als overige ambachten zoals rietteelt en punterbouw. Daar moet je zuinig op zijn. Verantwoord vis oogsten kan best samengaan met overige gebiedsfuncties.”

Braat komt als beheerder van Schiermonnikoog; ,,Waar we het ook samen met de boeren moeten doen. In plaats van economie en ecologie tegenover elkaar weg te zetten, kun je ook kijken naar waar je elkaar kunt steunen in gezamenlijke belangen.”

Rivierkreeft wegvangen

Hij erkent de voordelen van vissers voor natuurbeheer. ,,De Wieden is een afgesloten water, met een boezemgemaal als barrière. Net als elders gebeurt, kunnen we samen gaan nadenken over de komst van een vismigratievoorziening’’, aldus Braat.

Ook is hij verheugd dat de drie beroepsvissers rivierkreeft wegvangen. ,,Die exoot zorgt voor steeds meer problemen en de vissers zien mogelijkheden om hun afzet te vergroten.” Of Wiedenvisproducten ooit zullen worden aangeboden in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, vragen we. ,,Voor paling is dat nu te vroeg, maar voor rivierkreeftjes zie ik wel mogelijkheden.” 

Braat belooft zich intussen hard te maken voor een zetel voor de ambachten in het bestuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden, waar hij deel van uitmaakt.

Tekst en foto’s: 

Michel Verschoor