Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Doopceremonie met veel karakter

Trots op afbouw door Vlaamse werf

OOSTENDE – De nieuwgebouwde Z 19 ‘Brigitte’ van Rederij Thysebaerdt heeft vorige week met succes proefgevaren en met lichte kettingmatten proefgevist. Zaterdagmiddag was de plechtige doopselviering bij het pakhuis van scheepswerf BEMA aan de Haringstraat in Oostende voor de kant.

De traditionele doopceremonie met veel karakter was niet alleen een belangrijk moment voor de rederij - die bijna drie jaar geleden hun vaartuig Z 19 ‘Sonja’ en twee bemanningsleden verloor. De 34,5 meter lange ‘Brigitte’, vernoemd naar de echtgenote van reder Peter Thysebaerdt, maakt immers deel uit van een algemene en hoognodig geachte vernieuwing van de Vlaamse kottervloot. Van de acht nieuwe Belgische kotters die dit jaar worden gebouwd is hun Z 19 evenwel de enige die in België is afgebouwd, een feit waar de familie Thysebaerdt enorm trots op is. Ontwerp (Herman Jansen) en casco (IBIS) zijn wel Nederlands, net als diverse onderaannemers.

Volgende week meer over de nieuwe Belgische hekkotter, die multifunctioneel is uitgerust voor zowel de boomkor- als de bordenvisserij: ‘ Z 19 trekt resoluut de kaart van duurzaamheid’.

(Foto: Ronald Ribbe)