Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Mosselen per drone

‘Fenomenaal!’

YERSEKE - Met een zak vers opgeviste mosselen onder een transportdrone als openingsact is woensdag het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen officieel afgetrapt.

Een koud voorjaar, met veel regen afgewisseld met zonneschijn, heeft gezorgd voor een overvloedig voedselaanbod voor de groei van de mosselen. Kenners zijn het erover eens dat de huidige kwaliteit begin juli sinds mensenheugenis niet is gezien. Mosselkweker Jan Schot: ,,Fenomenaal, de natuur verrast ons. Wij zien al vispercentages tot wel 35 procent, zowel op de Oosterschelde als in de Waddenzee ziet het er goed uit.”

Liefhebbers kunnen voortaan ook terecht bij de allereerste mosselautomaat van Nederland. Als onderdeel van de seizoenstart trok voetbalanalist Jan Boskamp hier de eerste verpakking verse mosselen uit de muur. De gekoelde automaat aan de haven wordt geëxploiteerd door Jos Steketee (YE 72) en dus rechtstreeks door de kweker zelf gevuld.

Met Europese subsidiesteun wordt afzetbevordering van mosselen gestimuleerd. Vanaf 14 juli is Yerseke de hele zomer omgetoverd tot Mossel&Oesterboulevard, met op de woensdagen een attractief programma.