Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Stichting Duik De Noordzee Schoon

Belgische Noordzeewrakken zijn anders!

VLISSINGEN - Een internationaal duikteam heeft vorige week voor de kust van Zuid-Holland, Zeeland en België op verschillende wrakken 5.500 kilo afval, plastics, verspeelde visnetten, vislood en andere rommel verwijderd. Dit jaar trof zij meer warrelnetten aan en andere diersoorten dan bij eerdere expedities in noordelijker wateren.

Het team van Stichting Duik De Noordzee schoon maakte acht duiken in Nederland en tien in België vanaf de MS Tender. De duikers doken in vaak helder water met meer dan 10 meter doorzicht op dieptes van 20 tot 40 meter. De wrakken van oude stoom-zeil-schepen, onderzeeërs, vrachtschepen en een viskotter uit Goedereede waren begroeid met daaromheen veel steenbolken en horsmakrelen.

Afval op de zeebodem verzamelt zich bij scheepswrakken omdat hier veel haakpunten aan zitten. Op de Belgische wrakken werden veel warrelnetten aangetroffen: meer dan bij eerdere expedities in noordelijker wateren. Ook werden grote scholen zeebaars aangetroffen. Zeebaarzen migreren van en naar hun zuidelijke paaiplaatsen.

Op elk wrak zijn door de biologen en andere duikers vissen, krabben, anemonen en andere soorten gemonitord. Opvallend was de grote hoeveelheid spinkrabben, een soort die in tien jaar geleden vanuit het zuiden van België in opmars kwam, maar in Nederland tot nu toe sporadisch bij wrakken is waargenomen. De gehoornde slijmvis met een prachtig rood kroontje op z’n kop liet zich ook op ieder wrak zien.

Foto’s: SDDNS – Joost van Uffelen