Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Europese reders roepen op tot boycot en handelsmaatregelen

Kabeljauwoorlog met Noorwegen dreigt

KATWIJK - Europese eigenaren van rondvistrawlers vrezen een kabeljauwoorlog nadat Noorwegen op eigen houtje het quotumaandeel van de EU en het VK voor kabeljauw in de noordelijke IJszee rondom Spitsbergen heeft gekort en zelf ingepikt. Het gaat om een korting van liefst 10.000 ton. Dat is grofweg een derde van het totaal. De kabeljauwkwestie raakt ook Nederlandse reders. De Europese Commissie wordt gevraagd handelsmaatregelen tegen Noorwegen te treffen. De tijd dringt.

Een vloot van rondvistrawlers uit onder andere Portugal, Spanje, Polen, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft al sinds 1966 in de wateren rond Spitsbergen vangstrechten opgebouwd. Ze mogen daar vissen op basis van de Parijse akkoorden uit 1920. De Europese vloot mag 3,9 procent van de totale Arctische kabeljauw-TAC vangen, ofwel nu 32.000 ton kabeljauw.

De Noren hebben in principe wel het recht om controles uit te voeren in de noordelijke IJszee, maar niet om in te breken in het quotum. Als Noorwegen voet bij stuk houdt dan breekt er rond augustus een uiterst spannende tijd aan. In augustus zal het door Noorwegen gekorte quotumaandeel volgevist zijn. De vraag is wat de Noren dan gaan doen?

Banenverlies

De Europese reders vrezen dat Noorwegen het hard gaan spelen. Voor de rederijen staan grote belangen op het spel. Bij een vangstverbod is er geen aanvoer meer. Op elke trawler zijn zo’n veertig opvarenden werkzaam en bij stillegging komen dan honderden banen op de tocht te staan.

Parlevliet & Van der Plas is vanwege belangen in enkele buitenlandse rederijen nauw betrokken bij de kabeljauwkwestie. Diek Parlevliet is bovendien voorzitter van de European North Atlantic Fisheries Association (ENAFA) en voert continu overleg met de leden van ENAFA om te kijken hoe ze de Noren op andere gedachten kunnen brengen.

Oproep boycot

Samen met European Association of Fish Producers Organisation (EAPO) en Europêche eist ENAFA van de Europese Commissie een boycot op alle Noorse vis en visproducten.

,,Als de Europese Commissie de houding van de Noren over haar kant laat gaan, dan ontstaat er een precedentenwerking en heb je kans dat ze het volgend jaar weer doen. Dat is het begin van het eind’’, zo laat Diek Parlevliet verbolgen weten.

Vanuit het Europees Parlement wordt bij de Europese Commissie aangedrongen op tegenmaatregelen. ,,Wanneer een partner zoals Noorwegen uit winstbejag zich niet houdt aan afspraken, kan dit leiden tot een gevaarlijk precedent. De Europese Commissie moet veel harder en krachtdadiger onderhandelen. Er is duidelijk actie vereist richting Noorwegen om onze EU-visrechten te beschermen’’, aldus Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie). Ook collega Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt dat de Europese Commissie tot dusver verbazingwekkend schouderophalend reageert en heeft vragen gesteld. ,,Berichten dat Noorwegen onze vissers straks zal arresteren en vastzetten vind ik uitermate zorgwekkend.’’

Nu augustus nadert, willen de Europese reders vaart maken met de oproep tot een boycot. Handelsbeperkingen vanuit de EU kunnen gevolgen hebben voor de zalmindustrie.

W.M. den Heijer