Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Europol: Invloed van corona op smokkel glasaal

BRUSSEL – Niet meer in koffertjes maar in ladingen. Corona is van invloed op de smokkel van glasaal.

Dat bericht de internationale politieorganisatie Europol in een overzicht van haar operaties tegen de smokkel van glasaal, een van de grootste en meest lucratieve illegale handel met bedreigde diersoorten wereldwijd, met een geschatte illegale winst van 3 miljard euro in de afgelopen jaren. De opsporing wordt echter ook steeds professioneler en Europol stelt vast dat de glasaalsmokkel gehalveerd is ten opzichte van 2016, toen gestart werd met de speciaal op glasaalsmokkel gerichte ‘Operation Lake’.

Door de corona-maatregelen moesten smokkelaars vorig jaar andere wegen zien te vinden. Voorheen werd veel glasaal gesmokkeld in de koffertjes van vliegtuigreizigers. Het afgelopen anderhalf jaar wordt de glasaal vooral verstopt in vrachtladingen die met het vliegtuig vervoerd worden naar Azië, waar de glasaal verder wordt opgekweekt. De betrokken criminele netwerken zijn vooral actief in Frankrijk, Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk; de vier Europese landen waar de meeste glasaal vandaag komt.

Tussen november 2020 en juni 2021 coördineerde Europol de vijfde ‘Operation Lake’, waarbij 24 landen betrokken waren en die gepaard ging met 58.000 inspecties, tientallen arrestaties en de inbeslagname van een kleine 400 kilo glasaal, maar ook van auto’s, boten, cash en andere middelen.