Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vette & Verhaart hecht aan zelfstandigheid

Craft Capital investeert in Zeeuws schelpdierbedrijf

YERSEKE/ZEIST – Mossel- en oesterbedrijf Vette & Verhaart heeft via een investering door Craft Capital extern kapitaal aangetrokken om een nieuwe groeifase te starten.

De familie Vette, waarvan de vierde generatie nu aan het roer staat, wil samen met Craft Capital het familiebedrijf uit 1880 verder laten groeien en zijn positie in de markt versterken. ,,We zijn het oudste schelpdierbedrijf van Yerseke. We hechten aan onze zelfstandigheid en daarnaast is het onze ambitie is om verder te groeien. Ketenintegratie, daar draait het om. Eigen grondstofvoorziening wordt steeds belangrijker. Vandaar dat wij hebben ingezet op uitbreiding van ons mosselkweekbedrijf en het aantrekken van vers kapitaal. Om een slag te kunnen slaan heb je voldoende kapitaal nodig. Banken zijn in onze sector zeer terughoudend. Om ons heen zien we consolidaties en overnames, wij kiezen bewust een andere weg en zijn enthousiast over de nieuwe samenwerking’’, verduidelijkt Jan Willem Vette de stap door investeerder Craft Capital als mede-aandeelhouder binnen te halen. Vette voert samen met zijn zus Nienke de directie over Vette & Verhaart.

Overname

Vette & Verhaart heeft momenteel de YE 79 als eigen kweekbedrijf en in samenwerking met Jumelet en Schot ook de BRU 23 en TH 4. Daarmee beschikken zij nu over vier mosselkweekbedrijven met in totaal 5,2 procent zaadquotum. De YE 179 is de eigen walvisser om de mosselen vanaf de verwaterpercelen naar het bedrijf aan de Korringaweg te varen.

Moet er dit jaar overname van een mosselkweekbedrijf verwacht worden? Dat zou volgens Vette inderdaad best kunnen. Maar ook investeringen in andere schelpdiervisserij- of handelsactiviteiten zijn een optie waarover nagedacht wordt. Naast de kweek en verkoop van mosselen en oesters is het bedrijf namelijk ook actief in de handel in kreeften, schelpjes en andere zeeproducten.

Craft Capital gelooft sterk in de groeipotentie van Vette & Verhaart (met afhankelijk van het seizoen 25-45 werknemers) vanwege de stijgende vraag naar en toenemende populariteit van ‘superfood’, zoals bijvoorbeeld de Zeeuwse mossel.

Het in Zeist gevestigde Craft Capital is de investeringsmaatschappij van de familie Roerink en begin dit jaar opgericht door Gerjhan Roerink en Pieter Leyssius. Het fonds investeert in Nederlandse familiebedrijven om deze samen verder te laten groeien. De familie Roerink is eigenaar van onder andere Zuivelhoeve. De overeenkomst met Vette & Verhaart betekent de eerste investering van het nieuwe fonds.

Vette & Verhaart (onderdeel van CSO-holding, Continental Shellfish Organisation) verkoopt zijn oer-Nederlandse producten in binnen- en buitenland, veelal onder de merknaam Qualimer. Het bedrijf leverde zelfs ooit platte Zeeuwse oesters aan de Russische tsaar.