Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Vooral Noorse maatjes

FLORO - In Noorwegen draaien de maatjesfabrieken op volle toeren. Egersund, Sirevåg en nog veel westelijker Florø en Kalvåg hebben inmiddels de nodige hoeveelheden toegediend gekregen. In tegenstelling tot vorig jaar toen nog westelijker gevist kon worden, komt de door de tankboten gevangen haring allemaal uit Noorse wateren. Noorwegen heeft immers geen visserijovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk en de vloot is daardoor aangewezen op eigen wateren.

Leen Roeleveld uit Florø laat weten dat ze niks te klagen hebben. ,,Afgelopen week hebben we vooral haring met 20 procent vetpercentage ontvangen. Dat geldt dus ook voor de fabrieken in Egersund, Sirevåg en Kalvåg’’, vertelt Roeleveld. In tien dagen tijd heeft de fabriek op het eiland Florø ruim 3.800 ton haring verwerkt. Omdat de Noorse purseseiners minder hoeven te stomen, blijft de kwaliteit iets beter op peil. ,,Wanneer je een dag langer moet stomen om bijvoorbeeld kleine haring met 20 procent vet aan te landen, vereist dat de nodige aandacht om niet te veel kwaliteit te verliezen.’’

Wat dat betreft ligt Skagen ten opzichte van de vangstgebieden iets minder gunstig. Vooralsnog zijn de kopers daar ook tevreden met de aangelande kwaliteit.

De M-1-HQ ‘Teigenes’ - zie foto - loste op dinsdagmorgen 15 juni zo’n 150 ton haring in Florø. (Foto: W.M. den Heijer)