Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Online handelsplatform voor visveilingen

KOSMOS van Aucxis op Britse en Franse afslagen

STEKENE – Aucxis gaat haar digitale handelsplatform KOSMOS koppelen aan de reeds bestaande veilinfrastructuur van een aantal visveilingen in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk.

KOSMOS is een digitaal handelsplatform dat kopers en verkopers op een eenvoudige manier samenbrengt en ontzorgt. Alle benodigde informatie is voor iedereen en van overal toegankelijk in de cloud. Hiermee speelt Aucxis naar eigen zeggen in op de snel evoluerende digitalisering van onze maatschappij.

Engeland

Met Plymouth Trawler Agents en Don Fishing mocht Aucxis dit voorjaar opnieuw twee KOSMOS-bestellingen uit de Britse vissector noteren. Eerder werd KOSMOS geïntegreerd bij Brixham Trawler Agents, Stevenson Newlyn en Shetland Seafood Auctions.

Plymouth Trawler Agents, in 1998 de eerste klant van Auxcis in het VK, zet KOSMOS in op de reeds aanwezige Aucxis-terminals en -tablets op beide aanvoerlocaties: Plymouth en Looe. De uitrol van dit standaard KOSMOS-project met alle beschikbare functionaliteiten is voorzien voor dit najaar.

Don Fishing gaf Aucxis opdracht om KOSMOS te integreren in de visafslag van het Schotse Peterhead, de belangrijkste aanvoerhaven voor witvis van Europa en de grootste visafslag van het VK. Peterhead blijft vooralsnog wel een traditionele ‘shout-auction’ (mondelinge veiling), maar gaat KOSMOS met name inzetten voor de rapportage achteraf.

Frankrijk

In Frankrijk gaat Aucxis zes visveilingen in Bretagne digitaliseren met KOSMOS. Het gaat om de visafslagen van Le Guilvinec, Saint Guénolé, Douarnenez, Concarneau, Loctudy en Audierne. Hier wordt jaarlijks 50.000 ton vis van 450 schepen verkocht aan 220 kopers.

Met het digitale handelsplatform in de cloud kan er op een eenvoudige manier realtime gekocht en verkocht worden. Ondanks de standaardbasis houdt het platform rekening met de afwijkende behoeften van elke veiling binnen het netwerk. Het platform werkt van overal en is voor iedereen toegankelijk. Dit creëert mogelijkheden om kopers en verkopers nog beter te laten communiceren en om de gegevensstroom betrouwbaarder te maken.

Ook de Nederlandse visafslagen Urk en Lauwersoog (sinds kort) gebruiken het KOSMOS-veilsysteem.