Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Felicitaties Hulp in Nood en Heiploeg

Beker aan boord, ziftselbokaal voor WL 18

LAUWERSOOG/ZOUTKAMP - Jetze Post (WL 18) is de winnaar van de ziftselbokaal 2020, vernoemd naar oud-voorzitter Tjeerd Dussel van vissersvereniging Hulp in Nood.

Ieder jaar reikt de in Zoutkamp gevestigde Vissersvereniging Hulp in Nood een wisselbeker uit aan de garnalenvisser in de regio met het laagste ziftselpercentage. De betreffende visser hoeft daarbij overigens geen lid van Hulp in Nood te zijn. De winnaar wordt een voorbeeld voor collega’s genoemd.

Dit jaar ging de wisselbokaal naar Jetze Post van de WL 18 met 4,73% ziftsel gedurende 2020. De nummer twee van dat jaar was de ZK 44 met 4,96%; een verschil dat zo gering is dat je bijna van een gedeelde overwinning mag spreken. De ZK 49 bezet met 6,30% de derde plaats.

Post ontving de beker aan boord uit handen van Johan Rispens (ZK 18). Rispens was destijds samen met Dussel initiatiefnemer om de visserman met het laagste ziftselpercentage in het zonnetje te zetten. Voorzitter Sarah Verroen reikte een bos bloemen uit met een gelukwensbrief van het bestuur van Hulp in Nood. Tevens liet Heiploeg-directeur Dirk Jan Parlevliet uitdrukkelijk zijn persoonlijke felicitaties overbrengen.

Verroen geeft uitleg: ,,Te kleine garnalen die onvermijdelijk in het net komen behoren via de mazen van het net of via de spoelsorteertrommel levend in zee terug te keren, zodat deze kunnen opgroeien tot marktwaardig formaat. Garnalen die niet levend overboord gaan worden gekookt en op het zeefstation gezeefd. Garnalen die kleiner zijn dan de pantserbreedte van 6,8 mm worden er op de afslag goeddeels eruit gezeefd en gaan de vismeelindustrie in. Deze mogen beslist niet als consumptiegarnalen op de markt komen. De maatregel is uiteraard bedoeld om de jonge garnaal en daarmee het bestand en het ecosysteem te beschermen en is daarom opgenomen in het MSC-managementplan voor deze visserij. Een laag ziftselpercentage is een van de graadmeters voor een verantwoorde garnalenvisserij, want het betekent dat je de kleine garnalen spaart en garnalen de tijd geeft om te groeien en zich voort te planten. Omdat Hulp in Nood deze gedachte koestert, heeft de vereniging hier een wisselbokaal aan verbonden. De winnaars van de wisselbokaal laten zien dat het mogelijk is om de hoeveelheid ziftsel beperkt te houden door verantwoord te vissen en goed gebruik te maken van de spoelsorteertrommel aan boord.’’

Winnaar Jetze Post geeft aan dat hij door collega’s wel eens als ‘dief van eigen portemonnee’ wordt bestempeld vanwege het nastreven van een laag ziftselpercentage. Immers, wie veel kleine garnalen meeneemt maakt de kans dat er een zeker percentage niet door de zeef valt en verdient daarmee extra. ,,Lage ziftselpercentages geven aan dat het mogelijk is om verantwoord te vissen, maar dat wil niet zeggen dat het overal al gebeurt. Sommigen stellen het korte termijn eigenbelang toch voorop in plaats van aan het gezamenlijke belang voor de lange termijn, en dat speelt niet alleen in de aanvoer maar ook verderop in de keten. Feitelijk ben je in dat geval een dief van andermans portemonnee en je draagt zeker niet bij aan behoud van de visserij op de lange termijn’’, aldus Verroen.

In de stuurhut van de WL 18 werd ook gesproken over het feit dat een laag ziftselpercentage bereikt dient te worden door het net en de spoelsorteertrommel. Het is uiteraard het beste dat de kleine garnalen uit de vangst worden gezeefd vóór het koken en niet erna, of dit nu gebeurt door aangepaste netten of betere scheiding aan boord. Het is volgens het bestuur van Hulp in Nood in elk geval een verbeterpunt dat de visserij intern de komende tijd zou moeten oppakken.