Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Duo in dok Padmos

Jonge ploeg op de B 601

STELLENDAM – Barry Bruijnooge (links) en Joop Groeneveld lekker in de weer met de verfkwast op de B 601. De Belgische kotter van Kees Schot stond eind vorige maand in het dok van Padmos in Stellendam. ,,We moeten elk jaar een keer in dok van België. Daar kiezen we dan meestal de Pinksterweek voor uit’’, zegt Schot, inmiddels weer op zee. ,,Knippen en scheren, beetje verven, en dan zijn we weer klaar voor het jaar.’’ Eerder dit jaar lag de kotter een maandje voor de kant voor de keerkoppeling.

Schot vist in Het Kanaal, op tong en bijvis, en voert aan in Oostende, zoals broer Job (Z 201) en enkele andere Nederlandse Belgen. ,,We zitten hier met een vast clubje.’’ De visserij blijft matig, maar de prijzen zijn beter geworden nu de horeca weer open is gegaan. Schot vaart met een jonge ploeg; Barry Bruijnooge is 20 en vaart al enkele jaren bij Schot en Joop Groeneveld (een kleinzoon van de bekende binnenvisser Ruub Klop) is 19 jaar en zit nu een jaar op de B 601. Vierde man Henk Hoogvliet zit al 13 jaar aan boord en is 34.

Achter de B 601 staat de BL 935969 ‘Charles de Foucauld’ van de Franse familie Ramet. Het vorig jaar door Padmos opgeleverde vaartuig voor de kustvisserij op platvis en schelpdieren kwam naar Stellendam voor de zogeheten ‘garantiedokking’. Na de dokbeurt is het schip naar de werf van Padmos in Bruinisse gevaren voor nog wat laatste puntjes. Deze week zouden de Fransen weer vertrekken. ,,Ze hebben geen haast’’, aldus werfdirecteur Leon Padmos. ,,Het is voor hen nu de stille tijd.’’