Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Dagboek van een Visserman

Het is vrijdagmiddag 14 mei als we ’s middags om twee uur het Schulpengat uitvaren. Deze week laat ik neef Weertjan mijn taken op de brug overnemen en ga ik wat aan dek helpen. Weertjan is de zoon van mijn zus. We zetten om 16.00 uur onze netten uit bij windpark Amalia ,dwars van IJmuiden. Broer Fred maakte een leuk reisje, mede door de goede visprijzen. Er komen corona-versoepelingen aan, en nadat de terrassen weer zijn geopend lijkt de vraag naar vooral tong toe te nemen.

We vissen wat in het rond bij de IJgeul, waar de vangst een mandje tong is. Het is ook het beeld van de laatste weken. Het valt mij op dat de tongen hier al hebben gepaaid, want er zit geen kuit meer in de vrouwtjes. Laten we hopen dat alles volgens de regels van de natuur is gegaan en dat er straks weer goede berichten komen van de wetenschappers.

Wonder

Heel veel zaken hebben vissers niet in de hand. Het blijft nog steeds een wonder dat de meeste visbestanden in de Noordzee het prima doen en dat het goed gaat, ondanks alle negatieve effecten op het marine milieu die worden veroorzaakt door de mens. Het wordt wel eens onderschat aan welke invloeden onze zeenatuur wordt blootgesteld. Men wijst vaak naar de visserij, maar er zijn heel veel meer zaken die het ecosysteem beïnvloeden. Zo ondervinden wij nu nog de gevolgen van het afsluiten van de kinderkamers van de Zuiderzee en Zeeuwse delta.

En denk ook eens aan de uitstoot van de tienduizenden scheepsbewegingen op de Noordzee. Het viel mij met cijfers in de hand op dat één groot containervaartuig evenveel uitstoot als onze gehele kustvloot bij elkaar, en vaak varen deze vaartuigen op zware brandstoffen. En wat te denken van het continu winnen van zand in de kustzone, waarbij gehele schelpdierhoudende ecosystemen worden opgezogen en op het strand gekwakt, plus de vervuiling van de chemische industrie, die hun vaak nog onbekende verbindingen lozen in rivieren die uitmonden op zee. Als tip wil ik meegeven om eens het tv-programma De Vuilnisman terug te kijken. Ook de negatieve invloed op de natuur van het continue lozen van vervuild baggerslib uit de grote havens moeten we niet onderschatten. En een nieuwe grote dreiging van verstoring zijn de offshore windturbines.

Het is zaterdag wanneer ik samen met Weertjan besluit een paar trekjes zuid-in te doen richting de 12 mijl bij Scheveningen. We liggen hier samen met de HD 4 en de TX 43 met schipper Henk Bais. Nog steeds vind ik dat type Concorde prachtig op het water liggen, vooral door hun flinke uitwatering. Zij vissen met 12 meter wekkertuigen en wij met 8 meter puls.

We vissen wat bij elkaar tot zondag en besluiten dan wat noord-op te proberen tussen de ankerliggers van IJmuiden. De vangst blijft ongeveer hetzelfde, maar we zien er nu wel een 5-10 kilo tarbot/grietjes bij.

Het is voor mij even wennen aan dek, vooral als er een paar grote brokken turf uit de stortbakken gehaald moeten worden moeten. De andere mannen lachen. Maar het strippen gaat prima.

Weertjan vindt ook lekker zijn draai in de brug. Over een paar weken mag-ie er alleen mee weg. Vraag wat je vragen wilt, want nu ben ik nog aan boord, zeg ik tegen hem. Overdag praten we ook over van alles en nog wat en zie gewoon veel van mijzelf in hem terug.

Het is ook leuk om te horen hoe onze vissersjongens omgaan met de vissers uit Urk. Ikzelf denk terug aan de tijd dat wij op Urk sliepen bij Fiene Koffeman, want zoon Arie van de Kiele was een van onze beste vrienden. Zo gingen we maandelijks een weekeindje naar Urk.

Ingeving

Maandag en dinsdag liggen we zo wat rond het ankergebied bij IJmuiden als ik een ingeving krijg en dit overleg met Weertjan. Ik zeg: laten we morgen proberen een prijsje te pakken in IJmuiden, gewoon even erin, vis lossen en dan weer direct naar zee. Zo liggen we woensdagmorgen voor de afslag in IJmuiden. Onze vaste factor Nico Langbroek pakt onze vis aan en twintig minuten later varen we alweer de haven uit. Binnen vier uur tijd liggen we alweer te vissen. Nu maar hopen dat ons gokje goed uitpakt. Als om 8 uur de besomming op de Pefa-site staat kan ik een glundering niet onderdrukken. Want 15,54 euro gemiddeld per kilo en 11,32 euro voor onze slibtong is echt heel goed. Ik zeg tegen Weertjan dat je soms eens wat moet proberen, bijvoorbeeld door eerder te verkopen. En gelukkig gooiden we deze keer een 6 met de dobbelsteen.

Pinksterweekend

We zetten die woensdagmorgen om zes uur weer onze netten bij de IJgeul uit en ik kruip nog even lekker een paar uurtjes in de kooi. Weertjan mag het bepalen, en ‘t eerste trekje is een goed mandje tong met 10 kilo zwartvis. Ik sta bij het halen aan dek en steek m’n duim omhoog, want als ervaringsdeskundige zie je vaak al in de box wat er in zit. We kruipen wat dichter richting de IJgeul, en bij ons liggen nu de pulsvissers BRA 2 en de TX 19. Met de wekkers is het hier geen doen, omdat de grond moeilijk is en er veel dergen liggen. Af en toe hangen er exemplaren van twee meter doorsnede voor de boog van het net, en dan denk je: gelukkig niet in de zak.

Donderdagavond 20 mei zien de weerberichten er niet best uit. Daarom pakken wij rond middernacht onze netten scheep en varen richting Den Helder om van het Pinksterweekeind te genieten. De jeugd wil richting Urk in verband met Urkerdag en hebben daar met een paar vrienden afgesproken.

Al met al ben ik tevreden over Weertjan zijn optreden op de brug. Alleen de bestekkenkennis van verschillende visgronden is voor iedere schipper een leerproces van jaren, en dat zal de tijd hem leren door vooral de ogen en oren open te houden en goed te kijken wat je collega’s doen, waar en in welke jaargetijden. Scherp blijven dus.

EMK-app

Dinsdag na Pinksteren krijgen we vanuit Brussel bericht dat de Visserijcommissie van het Europees Parlement in grote meerderheid voor het kritische rapport van Peter van Dalen over windmolenparken op zee heeft gestemd. Vissers moeten meebeslissen waar offshore windparken gebouwd worden. Op onze EMK-app komen gelijk ideeën voor verplaatsing van windmolens naar de Scholbox. Ik ben zo trots dat we dit met elkaar tot nu toe hebben bereikt. Ik besef dat de plenaire stemming in het EP nog moet volgen, maar het blijkt dat we samen als vissers wel een vuist kunnen maken en we gaan door met onze strijd voor behoud van de Noordzee en onze visbestekken.

Dirk Kraak,

BRA 7