Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Vlaamse vloot vernieuwt

ZEEBRUGGE – Een opsteker voor de visserijsector. Zo noemde de Vlaamse minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits de doop van de nieuwe Z 483 ‘Jasmine’ afgelopen zaterdag in Zeebrugge. Vanwege de coronamaatregelen kon die doop bijgewoond worden door maximaal 50 personen. Daarbij waren bemanningsleden met familie, en vertegenwoordigers van scheepsbouwers en toeleveranciers en van de Vlaamse overheid. Visserijaalmoezenier Dirk Demaeght is al enkele jaren gepensioneerd, maar kwam graag naar Zeebrugge om het schip te zegenen.

Crevits: ,,Reder Dany Vlietinck en zijn vrouw Sandra Van Torre kiezen met dit vaartuig voor een duurzame en innovatieve toekomst. Als Vlaams minister van Visserij en Innovatie ben ik dan ook blij te horen dat de nieuwe ‘Jasmine’ op heel veel vlakken een verbeterde en gemoderniseerde versie is. Dankzij onze Vlaamse vissers kunnen we met z’n allen blijven genieten van heerlijke vissoorten, zoals tong, pladijs of rog.”

Het is twintig jaar geleden dat er voor het laatst een nieuw Belgisch vissersvaartuig in gebruik werd genomen. Ook die laatste grote overdracht in België was van een kotter van Vlietinck, van zijn vorige Z 483, nu Z 48. De nieuwe Z 483 is de eerste van een reeks nieuwe kotters voor de Belgische vloot, die volgens Crevits momenteel uit 64 vaartuigen bestaat. Meer over de nieuwe Vlaamse bokker elders in deze Visserijnieuws.