Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Oproep tot medewerking aan onderzoek

Beter verdienen met onze eigen vis?

SCHEVENINGEN - Stichting Noordzeevis uit Scheveningen start samen met Wageningen University & Research (WUR) een onderzoek naar kansen voor ondernemers met vis uit de eigen Noordzee en roept visspeciaalzaken, horecaondernemers en groothandels uit Den Haag en Scheveningen op om deel te nemen aan het onderzoek.

Vis uit eigen zee biedt financiële kansen. Zo kunnen de verkoopmarges op Noordzeevis heel aantrekkelijk zijn voor de horeca en detaillist. ,,De inkoopprijs voor wijting is 1 euro per kilo, terwijl de verkoopprijs tussen de 5-7 euro per kilo ligt’’, schrijft Noordzeevis uit Scheveningen in haar oproep. ,,Daarnaast worden er ook veel verschillende onbekende soorten Noordzeevis aangevoerd waarvan de inkoop- prijzen laag zijn, soms tot onder de 1 euro de kilo. Vissen zoals wijting en grauwe poon worden in grote volumes aangevoerd, terwijl deze vissoorten qua culinaire mogelijkheden niet onderdoen voor duurdere vissen als zalm en tonijn. Door juist voor de onbekendere vissen te kiezen kan men een breder lokaal assortiment aanbieden en daar een goede boterham mee verdienen.’’

Stichting Noordzeevis en WUR roepen ondernemers uit Scheveningen en Den Haag op om een korte vragenlijst in te vullen over Noordzeevis in hun bedrijf. Die ondernemers dragen daarmee bij aan het ontwikkelen van een duurzame lokale visketen in Scheveningen/Den Haag. ,,Bovendien krijgt men zelf een beter inzicht in hoe men als ondernemer met lokaal gevangen vis uit Scheveningen een slag kan maken.

Het project ‘Dichtbij-vangst’ is mogelijk dankzij steun van de Top-sector Agri Food, want met het project wordt bijgedragen aan de nationale maatschappelijke innovatie-agenda voor duurzame voedselproductie. Wie deel wil nemen aan het onderzoek kan contact opnemen met Geert Hoekstra van Wageningen Universiteit & Research, via telefoonnummer 06 18 20 35 17.