Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Idee voor selectieve tongvisserij

TH 10 test drempelpaneel

STELLENDAM – Kun je tong in het net scheiden en daardoor meer discards van overige vissoorten laten ontsnappen? De TH 10 voerde vorige maand praktijktesten uit met een zogeheten drempelpaneel in een verlengde tunnel voor de kuil.

Op vrijdag 16 april experimenteerde de TH 10 onder wetenschappelijke begeleiding van Wageningen Marine Research met het drempelpaneel in het pulstuig. Het drempelpaneel is een netinnovatie die gebruik maakt van het gedrag van tong in het net.

Compartimenten

Uit videobeelden gemaakt in de tongvisserij en testen met het drempelpaneel en vis in het Visserij-innovatiecentrum Zuidwest blijkt dat tong vaak aan de onderkant van het net zoekt naar een uitgang. Het drempelpaneel is een U-vormig paneel dat de tunnel in het net opdeelt in een boven- en ondercompartiment. Het paneel bestaat uit versterkt zeildoek met ‘drempeltjes’ met ontsnappingsgaten van 220 bij 30 mm. Achter het paneel scheidt een 50 mm-paneel de kuil vanaf de strop in een onder- en een bovenkuil.

Bedenker van het net met drempelpaneel, Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research, hoopte te zien dat de tongen door de ontsnappingsgaten naar het ondercompartiment van het net zouden gaan. Bij een succesvolle scheiding tussen tong (onder) van de rest van de vangst (boven) zou de maaswijdte van de bovenkuil waar de rest van de vangst in terecht komt kunnen worden vergroot om ondermaatse vissen te laten ontsnappen. De tong zou in een 80 mm kuil kunnen worden opgevangen zodat maatse exemplaren niet ontsnappen.

Blokkeren

De eerste experimentele trekken bestonden uit het goed afstellen van het net met bollen, vliegers en slijtlappen om het vissend te krijgen zonder dat het kapot ging. In daarop volgende trekken bleek al gauw dat slangsterren en mesheften in combinatie met de ophoping van zand de gaten blokkeerden, waardoor slechts enkele tongen in de onderkuil van het net geraakten.

Johan Baaij van het visserij-innovatiecentrum, schipper Robert Zwagemaker en onderzoeker Pieke Molenaar zien perspectief voor verbetering. Ze gaan zich daarom verder beraden over hoe het drempelpaneel met andere afstellingen zou kunnen functioneren. ,,Geen enkele experimentele netinnovatie werkt in één keer precies zoals van te voren verwacht. Het vergt uitproberen en aanpassen voor je kan concluderen of een ontwerp kansrijk is om de selectiviteit te verbeteren’’, aldus Molenaar.

Onderzoekssamenwerking

De test met het drempelpaneel werd uitgevoerd in het kader van het project Onderzoekssamenwerking Selectiviteit & Overleving. Dit is een samenwerkingsproject dat wordt uitgevoerd door Wageningen Marine Research, de Nederlandse Vissersbond en VisNed.

Het drempelpaneel werd vervaardigd door Van Wijk en het net door Coöperatie Westvoorn in Stellendam.

Vissers met ideeën voor netinnovaties die de selectiviteit mogelijk verbeteren zijn uitgenodigd om dit te bespreken met Pieke Molenaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Youtube-kanaal

Op het Youtube-kanaal van Wageningen Marine Research staat een filmpje met uitleg over het idee van het drempelpaneel en de testen in het Visserij-innovatiecentrum Zuidwest. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=nYYBWAJZBJ4).